Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Clasificarea Virusurilor, Taxonomie Virala

Clasificarea Virusurilor, Taxonomie Virala

Taxonomia virala actuala desparte ribovirusurile (genom ARN) de dezoxiribovirusuri (genom ADN). In aceste diviziuni, virusurile se grupeaza (de la simplu la complex) in tulpini, specii, genuri, subfamilii si familii, dupa criteriul inrudirii in secventa nucleotidelor din genom.

Familia:

Familia este desemnata cu sufixul VIRIDAE. Apartenenta la o familie presupune o origine comuna si caractere comune care nu se intalnesc la alte grupuri de virusuri.

Subfamilia:

Subfamilia este denumita cu sufixul VIRINAE.

Genul:

Genul este denumit cu sufixul VIRUS si este constituit din specii care au in comun caracterele familiei dar au si particularitati proprii care le diferentiaza de alte grupuri de virusuri ce apartin aceleiasi familiii.

Specia:

Specia se exprima fara sufix, denumirii de “virus” adaugandu-se numele intreg. Este definita ca fiind grupuri de tulpini virale care se deosebesc intre ele prin prezenta unor gene ce codifica aceste deosebiri dar au asemanari genomice si antigenice.

Criterii taxonomice:

  • Proprietatile virionului: dimensiuni, forma, prezenta peplosului;
  • Proprietatile genomului: tipul de acid nucleic (ADN sau ARN), numarul de spire (simplu sau dublu spiralat = s.s / d.s), liniar sau circular (L / C), sensul de transcriere sau polaritatea (pozitiva, negativa sau ambele = ambisens), dimensiunea genomului;
  • Replicarea virala: strategia replicarii, transcriptie, translatie, modificari posttranslationale, asamblarea si eliberarea virionilor progeni;
  • Proprietatile proteinelor virale: numar, secventa de aminoacizi, greutate moleculara, functie (transcriptaze, reverstranscriptaze, hemaglutinine, neuraminidaze);
  • Proprietati fizico-chimice: stabilitate termica, rezistenta la pH, radiatii, detergenti, solventi;
  • Proprietati biologice:  spectrul gazdelor naturale (bacterii, plante, animale vertebrate sau nevertebrate) si experimentale, tropism celular, transmisie prin vector, relatii serologice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 noiembrie, 2012, 14:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *