Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Clavicula (Clavicula)

Clavicula (Clavicula)

Clavicula

Este un os lung, pereche si nesimetric, asezat transversal intre extremitatea superioara a sternului si scapula. Are o forma de “S” italic cu doua curburi, una mediala care prezinta concavitatea cu deschidere posterioara si o curbura laterala care prezinta concavitatea cu deschidere anterioara.

Este turtita in sens cranio-caudal (supero-inferior) prezentand doua fete, una superioara si una inferioara, doua margini in forma de “S” italic, una anterioara si una posterioara si doua extremitati, una interna si alta externa.

Fata superioara a claviculei este convexa in doua treimi interne (mediale) si plana in treimea externa (laterala). Pe fata superioara, in partea mediala se insera fasciculul clavicular al muschiului sternocleidomastoidian, iar in portiunea sa laterala muschii deltoid si trapez. In rest vine in raport cu pielea gatului de care este despartita prin muschiul pielos al gatului si cu ramurile descendente ale plexului cervical superior.

Fata inferioara a claviculei prezinta atat in portiunea mediala cat si in portiunea laterala niste proeminente rugoase, intre ele evidentiindu-se un sant longitudinal. Pe fata inferioara, la nivelul proeminentei mediale, numita si impresiunea ligamentului costoclavicular (impressio lig. costoclavicularis), se insera ligamentul costoclavicular. Proeminentele laterale sunt tuberculul conoidian (tuberculum conoideum), situat aproape de marginea posterioara a osului si linia trapezoidala (linea trapezoidea) situata antero-lateral fata de tubercul. Pe ele se insera cele doua ligamente coracoclaviculare, respectiv ligamentul conoid si ligamentul trapezoid. Pe santul longitudinal, situat in partea centrala a fetei inferioare, se insera muschiul subclavicular. In portiunea mijlocie prezinta gaura nutritiva.

Marginea anterioara a claviculei este convexa in jumatatea mediala si concava in jumatatea laterala. In 2/3 treimi mediale ale marginii anterioare se insera muschiul mare pectoral, iar in treimea laterala se insera muschiul deltoid.

Marginea posterioara a claviculei este concava in jumatatea mediala si convexa in jumatatea laterala. In portiunea mediala a marginii posterioare se insera fasciculul clavicular al muschiului sternocleidomastoidian, iar in partea laterala se insera muschiul trapez. In portiunea mijlocie vine in raport cu muschiul omohioidian, cu muschii scaleni, cu vasele subclaviculare, cu varful pulmonului si cu trunchiurile plexului brahial.

Extremitatea mediala a claviculei (extremitas sternalis) este voluminoasa si prezinta o fateta articulara, care prin intermediul unui fibrocartilaj interarticular se articuleaza cu fateta articulara de pe manubriul sternal (facies articularis sternalis). In portiunea posterioara a acestei extremitati  a claviculei se insera fasciculul clavicular al muschiului sternocleidohioidian.

Extremitatea laterala a claviculei (extremitas acromialis) este turtita cranio-caudal si prezinta in partea externa, o fateta articulara care se articuleaza cu o fateta similara de pe apofiza acromiala a omoplatului (facies articularis acromialis).

Palparea:

Se poate palpa marginea anterioara in intregime, doua treimi interne ale marginii posterioare. Extremitatea interna depaseste cu putin manubriul sternal si poate fi palpata prelungirea ei posterioara, cu un deget pozitionat deasupra furculitei sternale si altul  inafara tendonului sternocleidomastoidian. Extremitatea externa se gaseste putin deasupra acromionului si poate fi palpata. Prin fosa supraclaviculara se poate palpa portiunea mijlocie a fetei inferioare a claviculei, prin ridicarea umarului si aplecarea capului de aceasi parte, degetele din fosa supraclaviculara putand atinge uneori degetele din fosa subclaviculara.

Punerea in pozitie:

Elemente de reper:

  • fata osului prevazuta cu un lant;
  • extremitatea turtita a osului, cea mai latita.

Se pozitioneaza inferior fata osului care prezinta un sant longitudinal si extern extremitatea cea mai latita. Anterior se va aseza marginea osului care prezinta extern concavitatea.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *