Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Clinica Cancerului de Colon (CRC)

Clinica Cancerului de Colon (CRC)

In evaluarea clinica a pacientilor cu cancer de colon este necesar sa se tina seama de doua aspecte esentiale:

  • Existenta unui larg interval clinic asimptomatic datorat cresterii tumorale lente;
  • Caracterul nespecific al simptomatologiei, acesta aparand ca urmare a modificarilor de la nivelul tumorii si tendintei de dezvoltare intralumenare sau intraparietale.

Tabloul clinic al cacerului de colon poate fi sistematizat in scop didactic dupa cum urmeaza:

Semne si simptome care sugereaza o suferinta cronica

Tulburari de tranzit sau modificarea tranzitului habitual : diaree care apare fara cauza aparenta; constipatie care se accentueaza progresiv; alternanta de perioade de constipatie si diaree. Un aspect particular este reprezentat de falsa diaree, caracterizata prin diurii de materii fecale semiconsistente sau lichidiene reduse cantitativ la pacientii cu neoplasme stenozante colonice. Tulburarile de tranzit se pot insotii sau nu de tenesme rectale.

Dureri abdominale localizate deobicei pe traiectul colonului la nivelul tumorii. In neoplasmele penetrante durerea devina continua si iradiaza posterior. Tumorile de cec perforate mimeaza simptomatologia unei apendicite acute. In cancerele obstructive durerea este initial localizata pe traiectul colonului pana la nivelul tumorii si se percepe intermitent sub forma de crampe insotite de balonare la acelasi nivel. Uneori ea creste in intensitate, devine colicativa si se asociaza cu zgomote hidroaerice produse la propulsia continutului fecal prin zona stenozanta. Durerea dispare temporar dupa emisia de gaze si evacuarea materiilor fecale.

Semne si simptome  specifice pentru o suferinta cronica

Hemoragiile digestive superioare – pot fi acute sau mai frecvent cronice. Sangerarile acute se manifesta diferit in functie de localizarea tumorii care s-a ulcerat. In cazul neoplasmelor de colon distal si de rect, hemoragia se manifesta ca rectoragie – sange rosu amestecat cu materii fecale sau izolat la inceputul scaunului, fie ca hematochezie – emisia de sange partial digerat de aspect rosu-caramiziu. In tumorile stenozante de cec si ascendent, ca urmare a stagnarii intralumenare a sangelui, hemoragia se poate exterioriza si sub forma de melena. Sangerarile cronice sunt mai rar macroscopice, cel mai adesea avand un caracter ocult si determina aparitia anemiei hipocrome microcitare.

Ocluzia intestinala incompleta – constituie una din complicatiile majore ale cancerului de colon. Se manifesta sub forma de dureri intense insotite de balonari ale segmentului supraiacent leziunii, zgomote hidroaerice si eventual accentuarea peristaltismului. Masa tumorala palpabila este identificata relativ tarziu in situatia dezvoltarii predominent intraparietale si extracolonice. Este dura, neregulata, mata,  un caracter distinctiv il reprezinta neoplasmul de colon transvers la care masa palpabila poate fi mobila.

Semnele si simptomele generale nespecifice

Apar deobicei tardiv in evolutia cancerului de colon. Starea generala a pacientului este mult timp nealterata, astenia si anorexia caracterizand stadiile avansate. Scaderea in greutate, desi prezenta la 2/3 din pacienti este in general nesemnificativa. Febra apare in cancerele cu necroza intinsa si cele cu obstrucsii incomplete traducand infectia supraadaugata. Paloarea cutaneomucoasa este intalnita la pacientii cu sangerari oculte sau microscopice.

Semnele si simptomele datorate complicatiilor

Apar in stadiile tardive, limiteaza posibilitatile de interventie chirurgicala si agraveaza prognosticul. Complicatiile cancerului de colon sunt variate. Au fost descrise complicatii datorate invaziei tumorale catre lumenul digestiv, ocluzia intestinala joasa catre mucoasa, perforatia in vasele sanguine intratumorale, sangerarea digestiva inferioara sau in organele vecine, fistule vezicale vaginale, etc. Metastazarea se exprima clinic cel mai frecvent prin hepatomegalie tumorala si icter sau ascita.

De o importanta particulara este depistarea sindroamelor paraneoplazice si poate fi unica expresie clinica manifestata chiar in stadii evolutive timpurii. Se pot identifica tulburari endocrine, cardiovasculare, nevralgice sau cutanate.

Tuseul rectal este o manevra clinica obligatorie la orice suspiciune de cancer de colon, din doar 5 – 10% din tumori sunt accesibile la aceste explorari. Pe langa evidentierea tumorilor ampulelor rectale, permite aprecierea prezentei invaziei perirectale. Importanta tuseului rectal ca test de screening a fost infirmata pe studii statistice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 18 februarie, 2012, 9:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *