Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Clinica Plagilor Partilor Moi Cervico-Faciale

Clinica Plagilor Partilor Moi Cervico-Faciale

Clinica Plagilor Partilor Moi Cervico-Faciale

Anamneza trebuie sa precizeze identitatea traumatizatului, conditiile in care s-a produs traumatismul, factorul cauzal, mecanismul de producere, timpul scurs de la accident si tratamentul efectuat in alte servicii medicale. Clinic, plagile partilor moi prezinta simptome si semne obligatorii si/sau facultative.

Simptome si semne obligatorii

Durerea

 • spontana dar mai ales provocata de miscarile buzelor, limbii, obrajilor sau mandibulei, in timpul vorbirii sau alimentatiei;
 • simptom constant si de intensitate variabila.

Hemoragia

 • hemoragii difuze, in masa, ale intregii plagi (hemoragii capilare);
 •  hemoragii in jet dintr-un vas vizibil. Extravazatul sangvin infiltreaza tesuturile = hematoame voluminoase, indeosebi in planseul oral;
 • in plagile intinse cervicale sau craniene, hemoragiile masive din vasele mari (carotida, jugulara) pot duce rapid la exitus.

Solutia de continuitate este semnul lezional primar. Prin solutia de continuitate se expun factorilor externi tesuturile subiacente.

Tipuri de plagi in functie de caracterele anatomo-clinice

Plagile taiate

 • pot interesa orice regiune a teritoriului cervico-facial;
 • prezinta margini netede, liniare sau neregulate, apropiate sau distantate, intrerupand sau nu continuitatea orificiilor fetei;
 • pot fi bizotate sau cu marginile in unghi drept cu suprafata.

Plagile penetrante, unipolare

 • prezinta un orificiu de intrare, un traiect si un fund ce poate fi situat in partile moi, pe planul osos sau in sinusul maxilar;
 • frecvent, orificiul de intrare este neregulat, cu margini rupte, iar in profunzime se afla corpul strain cauzal.

Plagile transfixiante – perforante sau bipolare

 • orificiu de intrare mai mic, cu marginile rasfrante spre interior si un orificiu de iesire, de obicei mai mare, neregulat;
 • gravitatea acestor plagi este data de amploarea leziunilor produse pe traiectul plagii.

Plagile contuze, zdrobite

 • margini neregulate, sfasiate, cu langhete cutanate retractate si, uneori, cu decolari de lambouri sau pierderi de substanta;
 • pot fi insotite de leziuni ale vaselor, nervilor, glandelor sau canalelor salivare si se asociaza frecvent cu fracturi ale maxilarelor.

Plagile muscate

 • produse de animale sau om, variind de la simpla intepatura pana la sfasierea tesuturilor, +/- pierdere de substanta;
 • in profunzime saliva cu flora microbiana specifica/nespecifica;
 • plagile limbii si mucoasei jugale, prin automuscare, produse prin cadere, agresiune sau in timpul crizelor comitiale;
 • complicatii supurative, dificil de controlat.

Plagile prin arme de foc

 • prin glont, schije sau proiectile secundare antrenate de suflu;
 • prin glont sunt de regula bipolare, cu un orificiu de intrare mai mic, un traiect si un orificiu de intrare mai mare, cu contur neregulat;
 • prin schije au un aspect difuz, cu margini neregulate si profunzime zdrobita, asociate frecvent cu leziuni osoase;
 • prin proiectile secundare (pietre, bulgari de pamant, gheata, bucati de lemn, sticla, metal) sunt plagi contuze, cu tesuturi zdrobite inegal in suprafata si profunzime, cu aspect murdar datorat retentiei de corpi straini.

Scurgerea de lichid cefalorahidian reprezinta semnul sinelor de tramvai.

Simptome si semne facultative

Anestezia teritoriului inervat de filetele trigemenului sau plexului cervical superficial prin sectiune, zdrobire sau compresiune;

Paralizia se instaleaza cand sunt sectionate filetele nervului facial (imobilitatea zonei controlate) sau ale nervului hipoglos (imobilitatea hemilimbii);

Fistula salivara se instaleaza prin sectionarea parenchimului glandular (mai frecvent parotidian) si/sau a canalului de excretie;

Tulburarile functionale masticatorii, fonatorii si de deglutitie insotesc leziunile morfologice produse de traumatism;

Hipersalivatia cu scurgerea salivei din cavitatea orala. Daca traumatizatul este inconstient, amestecul de sange si saliva poate fi aspirat, blocand caile aeriene superioare. Lipsa interventiei prompte duce la asfixia mecanica – exitus.

Diagnostic

Diagnosticul se face pe baza anamnezei si a examenului clinic obiectiv. Examenul clinic obiectiv precizeaza numarul plagilor, aspectul, intinderea in suprafata si profunzime, lungimea, aspectul marginilor, straturile tisulare lezate, eventuala asociere cu leziuni dentare si/sau osoase.

Complicatii

Complicatiile pot fi imediate / secundare / tardive.

Complicatiile imediate – rare, deosebit de grave, apar in primele minute sau ore de la accident.

Asfixia poate fi cauzata de patrunderea in caile respiratorii superioare a sangelui, cheagurilor, salivei, corpilor straini, dintilor luxati, protezelor dentare etc. Se poate produce prin caderea limbii pe peretele posterior al faringelui, in cazul traumatizatilor cu starea de constienta abolita. Hematoamele latero-faringiene, linguale, edemul glotei sau epiglotei, pot, de asemenea, determina obstructia cailor aeriene superioare.

Hemoragia – forme clinice:

 1. Capilara – hemoragie profuza, in masa;
 2. Arteriala – in jet, in ritm cu pulsul, cu sange de culoare rosu aprins;
 3. Venoasa – hemoragie turbulenta, cu sange inchis la culoare. Hemoragia interiorizata – hematom.

Hemoragia din ramurile arterei carotide externe: tiroidiana superioara, linguala, faciala, occipitala, faringiana ascendenta, auriculara posterioara, maxilara interna, temporala superficiala.

Socul traumatic

Este consecinta unor contuzii puternice, a unor politraumatisme cu pierderi mari de sange. Poate evolua cu modificari cardio-respiratorii.

Complicatiile secundare

Complicatiile secundare sunt generale si locale.

Complicatiile generale –bolile infectioase, transmise mai ales in cazul plagilor muscate (rabia, spirochetoza ictero-hemolitica, limforeticuloza benigna de inoculare, tetanosul).

Complicatiile locale

 • Infectie – supuratii in lojile superficiale sau profunde ale fetei, limfadenite supurate sau fistule cronice, favorizate de retentia de corpi straini.
 • Erizipel, gangrena gazoasa si fasciite – rar
 • Hemoragia secundara – la cateva zile de la traumatism, produsa de infectarea si dezlipirea trombusului, inflamatia care erodeaza peretele vascular, corpii straini, fragmentele dentare si osoase care lezeaza peretele vascular.

Complicatiile tardive apar de obicei in plagile netratate, tratate necorespunzator, la cele cu pierdere mare de substanta, la persoane tarate.

 1. Cicatrizarile vicioase genereaza tulburari estetice majore, prin aspectul retractil, hipertrofic sau cheloid.
 2. Pierderile de substanta, netratate complet sau corespunzator provoaca prejudicii estetice si functionale de diferite grade.
 3. Fistulele cavitatii orale (orostomele) = scurgerea salivei si alimentelor prin orificiul creat, fara posibilitatea de autocontrol.
 4. Fistulele salivare = generate de absenta sau tratamentul inadecvat al plagilor glandelor salivare mari si a canalelor excretoare.
 5. Leziunile nervului facial, determinand paralizii faciale dificil de tratat. Leziunile nervilor senzitivi sunt urmate de anestezii, hipoestezii, hiperestezii ale teritoriilor aferente.
 6. Constrictia de mandibula apare consecutiv cicatricilor fibroase tegumentare, musculare sau mucoase.
 7. Tulburarile psihice, care se instaleaza in cazul pacientilor cu afectari estetice si functionale majore.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 25 septembrie, 2013, 10:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *