Prima Pagina » Medicamente » Cloramfenicolul

Cloramfenicolul

Este un antibiotic stabil cu actiune numai bacteriostatica si spectru larg de actiune: germeni gram-negativi (salmonele, dizenteriei, coli, brucele, hemofili), gram-pozitivi, rickettsii (trahom, limfogranulomatoza benigna), spirochete. Absorbtia digestiva este buna. Patrunde cel mai bine in L.C.R. Rezistenta se instaleaza lent.

Exista rezistenta incrucisata intre toti derivatii Cloramfenicolului iar uneori, si cu tetraciclinele si macrolidele. De obicei, are actiune antagonista penicilinelor. De electie se administreaza pe cale orala sub forma de Cloramfenicol – drajeuri (0,125 si 0,250 g/drajeu) si capsule operculate (0,125 si 0,250 g/capsula), in doze de 2 – 4 g/zi repartizate in 4 – 6 prize, sau de Cloramfenicol palmitat (flacoane de 50 ml), destinat in special copiilor. Parenteral – cale de exceptie – se administreaza Cloramfenicolul hemisuccinat (flacoane de 1 g), indicat cand acest antibiotic este indispensabil (fera tifoida sau meningite cu germeni gram-negativi), in doze de 1 – 2 g/zi, repartizate in 3 – 4 prize.

Cloramfenicolul este indicat in febra tifoida, unele salmoneloze generalizate, unele meningite cu bacili gram-negativi (coli, salmonele, hemofili), unele rickettisoze acute, in ornitoza, bruceloza acuta. Este contraindicat in infectii minore, boli de sange, tratamente indelungate. Ca reactii adverse se constata greturi, varsaturi, colici, dismicrobisme intestinale, candidoze ale mucoaselor (mai rare decat dupa tetracicline), accidente severe medulare (purpura, trombocitopenie, anemie aplastica, agranulocitoza), accidente alergice.

Tiamfenicolul, este un antibiotic asemanator ca structura cu cloramfenicolul, dar fara perspective in terapeutica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 13:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *