Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Coada Calului (Equisetum arvense – Fam. Equisetaceae)

Coada Calului (Equisetum arvense – Fam. Equisetaceae)

Coada Calului Equisetum arvensePlanta care prospera in zonele mlastinoase, coada-calului se gaseste pe toata intinderea Europei si a Statelor Unite. Tulpina fertila moare si este inlocuita de o tulpina sterila inalta care poarta mai multe cercuri de frunze. Planta, care seamana oarecum cu o perie de curatat sticle, era folosita odinioara ca abraziv pentru curatarea oalelor sau pentru lustruirea lemnului.

Parti utile – tulpina sterila

Tulpinile se recolteaza toamna. Tulpinile cu urme maronii se arunca, pentru ca acest aspect indica prezenta parazitilor. Odata uscate, tulpinile se pot folosi numai daca isi pastreaza culoarea verde. Din coada-calului se prepara de obicei o pulbere, dar poate fi folosita proaspata sau ca extract lichid sau tinctura.

Compusi activi

Coada-calului este bogata in minerale. Cel mai important este siliciul, despre care se crede ca are efecte antiartritice si de tonifiere a tesutului conjunctiv. Tulpina mai contine flavonoide – cu efect antioxidant si diuretic – acizi organici si nicotina.

Utilizari medicinale

In mod traditional, extractele de coada-calului erau folosite pentru tratarea unei game variate de afectiuni precum infectiile genito-urinare, bolile renale, problemele prostatei, obezitatea, artrita, ulcerele hemoragice si tuberculoza. Siliciul continut se pare ca tonifica tesutul conjunctiv – din tendoane, ligamente, carti-lagii si os – ceea ce poate explica utilizarea plantei in afectiunile reumatice.

Coada-calului este, de asemenea, prescrisa pentru combaterea celulitei, un depozit grasos care se colecteaza in jurul coapselor si al feselor. Ea constituie o sursa de minerale pentru persoanele predispuse la fracturi osoase si este folosita pentru tratarea tetaniei -tresariri si contractii involuntare.

Coada-calului este prescrisa pentru hemoragiile interne si externe si pentru scurgerile vaginale. in 2002, cercetatori rusi i-au demonstrat efectele protectoare impotriva hepatitei.

Cultivare

Coada-calului prefera solurile umede, si locurile insorite sau usor umbrite. Este o planta care invadeaza gradini si trebuie controlata.

Preparare si dozaj

In tratamentul problemelor renale, al reumatismului, celulitei si al secuselor musculare; infuzie: Puneti 2-4 g de tulpini uscate la 200 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10-15 minute. Sau folositi un pliculet cu planta la o cana de apa clocotita si lasati sa infuzeze timp de 5-10 minute. Beti o cana pe zi; macerare la rece: Puneti 2-4 g de tulpini la 200 ml de apa rece. Lasati sa se macereze timp de 12 ore, apoi strecurati. Beti cate jumatate din aceasta cantitate, de 2 ori pe zi. extract lichid: Luati 25 de picaturi intr-un pahar cu apa, de 4 ori pe zi.

Precautii

Nu prelungiti o cura de coada-calului mai mult de 6 saptamani. Nu se recomanda in sarcina si alaptare. Coada-calului poate irita tractul digestiv. Este bine sa o evitati daca suferiti de boli cardiace sau renale. Atentie! Coada-calului poate fi confundata cu o planta otravitoare asemanatoare, care creste in mlastini (Equisetum palustre).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 13:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *