Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Coada Soricelului (Achillea millefolium – Fam. Asteraceae)

Coada Soricelului (Achillea millefolium – Fam. Asteraceae)

Coada Soricelului Achillea millefoliumAceasta planta europeana creste pe solurile aspre de pe pasuni si de pe marginea drumurilor. Frunzele ei verde-inchis sunt divizate in mai multe segmente, aspect reflectat de numele latin de “millefolium”, adica “o mie de frunze”. Capetele plate ale inflorescentelor, alcatuite din multe flori albe sau roz, apar vara.

Parti utile – inflorescentele, partile nelemnoase ale plantei si semintele

Planta se recolteaza imediat dupa inflorire, din iunie, in octombrie. De obicei, coada-soricelului se usuca pentru a fi folosita la prepararea de infuzii, dar este consumata si in stare proaspata. Este disponi­bila si sub forma de extract lichid, tinctura sau pulbere.

Compusi activi Florile contin 0,2-0,5% ulei esential, iar frunzele, 0,02-0,07%. Uleiul contine sesquiterpene, mai ales azulena, si lactona achilleinica, cu efect antiinflamator. Sunt pre­zenti si taninii, flavonoidele antiinflamatorii, alcaloizii si principiile amare.

Utilizari medicinale

Ca urmare a actiunii nume­rosilor sai compusi activi, coada-soricelului are utili­zari medicale. Calitatile sale antispastice, carminative (ajuta la eliminarea si la inhibarea producerii gaze­lor intestinale), antiinfla­matorii si antihelmitice (capacitatea de a distruge viermii intestinali) se datoreaza in principal uleiului esential. Studii efectuate pe animale in 1982 au demonstrat actiu­nea antiinflamatorie a compusului azulena. Planta poseda si proprietati antibacteriene, evidentiate in 1986. Planta este folosita de obicei pentru usurarea afectiunilor digestive pre­cum cele gastrice, inflama-tia peretilor intestinali, constipatia si flatulenta.

Administrata extern, coada-soricelului are actiu­ne antiinflamatorie, cal­mand durerile reumatice. Este utilizata pentru trata­rea infectiilor gurii, a con­junctivitei, eczemei si a altor afectiuni, ca febra. Coada-soricelului este diuretica, scade tensiunea arteriala si este indicata si in terapia afectiunilor trombotice. in plus, poate fi benefica in cazul infectiilor tractului urinar. Adminis­trata regulat, in doze mici, poate regla ciclul menstrual.

Se foloseste de asemenea pentru tratarea bolilor tractului respirator. Coada-soricelului poate curata pielea grasa si de aceea intra adesea in compozitia unor produse cosmetice.

Cultivare

Se planteaza in sol bine drenat si in locuri insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor digestive; extract lichid: Luati pana la 2 ml de 3 ori pe zi; infuzie: Puneti 1 lingurita de planta uscata la 250 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 5 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi.

In tratamentul durerilor uterine: baie de sezut: Puneti 100 g de planta uscata la 20 L de apa fierbinte.

Precautii

Coada-soricelului poate provoca alergii de contact. Nu este recomandata in sarcina si alaptare. Expunerea la lumina nu este recomandata. Planta poate fi fotosensibilizanta. Dozele mari pot produce ameteli si dureri de cap.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 14:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *