Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Coagularea sangelui

Coagularea sangelui

Coagularea sangelui este un proces biochimic complex, in care sangele, dupa ce a parasit vase sangvine trece dintr-o stare lichida intr-o stare semisolida. La cateva minute de la iesirea sangelui din vase, acesta isi pierde fluiditatea, transformandu-se intr-o masa gelatinoasa. Prin retractie, se expulzeaza serul si ramane o retea de fibrina (rezultata din transformarea fibrinogenului) in ochiurile careia se afla elementele figurate; este etapa formarii cheagului alb. La cateva minute are loc coagularea in cursul careia se formeaza cheagul rosu. Concomitent, are loc si o vasoconstrictie locala, ca urmare a eliberarii de serotonina prin degradarea trombocitelor. La cateva ore dupa formarea cheagului, sub actiunea unor enzime proteolitice, reteaua de fibrina este distrusa (fibrinoliza).

Biochimic, procesul coagularii are loc in patru faze, in care intervin numerosi factori specifici:

  • prima faza consta in formarea tromboplastinei active. Prin liza trombocitelor se elibereaza tromboplastinogenaza care va actiona asupra  tromboplastinogenului din plasma, forma inactiva a tromboplastinei. In aceasta faza pot actiona, ca factori anticoagulanti, heparina si antitrombina;
  • a doua faza (trombocitara) este aceea in care protrombina, sub actiunea tromboplastinei active si in prezenta ionilor de calciu se transforma in trombina;
  • a treia faza (plasmatica) sub actiunea trombinei fibrinogenul solubil se transforma in fibrina insolubila;
  • a patra faza este cea in care are loc formarea si retractia cheagului sub actiunea aglutinarii trombocitelor (procesul de adunare in grupe si lipire intre ele) si vasoconstrictiei.

Coagulrea sangelui participa si la hemostaza (oprirea sangerarii), proces la care iau parte si sistemul nervos si vasele sangvine prin vasoconstrictie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 10 noiembrie, 2011, 12:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *