Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Coastele (Costae)

Coastele (Costae)

Coastele (Costae)

Din partile laterale ale coloanei vertebrale se desprind o serie de 24 de arcuri osoase, 12 de fiecare parte, numite coaste, care se articuleaza in portiunea anterioara cu sternul, formand impreuna cutia toracica, in care sunt adapostite organe interne vitale precum inima si plamanii.

Primele 7 perechi de coaste se numesc coaste adevarate (costae verea) si ajung pana la stern unde se articuleaza cu acesta. Ultimele 5 perechi de coaste se numesc coaste false (costae spuriae) si se impart la randul lor in doua grupe: prima grupa este constituita din coastele 8,9,10 si se articuleaza cu sternul prin intermediul cartilagiului coastei a 7-a, numindu-se coaste false propriu-zise. A 11-a si a 12-a perechi de coaste raman independente, numindu-se coaste flotante.

Din punct de vedere morfologic, arcurile costale se impart in doua portiuni: o portiune posterioara osoasa, alcatuind coasta osoasa propriu-zisa sau coasta vertebrala si o portiune anterioara cartilaginoasa alcatuind cartilagiul costal sau coasta sternebrala.

Coastele propriu-zise sunt oase late, care se intind de la nivelul coloanei vertebrale pana la nivelul cartilagiilor costale care le continua. Coastele descriu o curbura care priveste cu concavitatea intern, fiind accentuata in doua puncte, unul putin inaintea tuberozitatii unde se formeaza unghiul posterior al coastei si altul aproape de extremitatea anterioara unde se formeaza unghiul anterior al coastei. Coastele mai descriu inca o curbura pe axul lor in sensul ca daca asezam o coasta pe un plan orizontal, coasta nu-l atinge decat prin doua puncte: unul reprezentat de una din extremitati si altul reprezentat de partea mijlocie a coastei.

Fiecare coasta prezinta cate un corp si doua extremitati. Corpul este foarte turtit in sens transversal prezentand doua fete, una laterala si alta mediala si doua margini una superioara si una inferiuoara.

Fata laterala a coastelor este convexa si prezinta pe suprafata sa cele doua unghiuri ale coastei.

Fata mediala a coastelor este concava si vine in raport cu organele din interiorul cutiei toracice.

Marginea superioara este ascutita. Pe ea se insera muschii intercostali.

Marginea inferioara prezinta la nivelul ei santul subcostal in care se gaseste pachetul vasculo-nervos intercostal, format de sus in jos din: vena intercostala, artera intercostala si nervul intercostal. Pe buza externa si interna care delimiteaza santul, se insera muschii intercostali.

Extremitatea anterioara a coastei prezinta o scobitura elpitica in care vine cartlagiul costal. 

Extremitatea posterioara este constituita din trei portiuni: cap, gat si un tubercul. Capul este format din doua fatete articulare asezate in unghi care se articuleaza cu fetele laterale ale vertebrelor toracice. Gatul este o portiune mai ingusta care delimiteaza capul coastei de tuberozitate. Tuberculul este o proeminenta osoasa pe care se gaseste o fateta articulara care se articuleaza cu fateta de pe fata anterioara a apofizelor transverse ale vertebrelor toracice. 

Capul coastei (caput costae). Pe creasta capului coastei care delimiteaza cele doua fatete articulare se insera ligamentul intraarticular al capului.

Gatul sau colul coastei (collum costae) prezinta superior creasta colului coastei care da insertie ligamentului radiat al capului coastei si ligamentului costotransvers.

Tuberculul costal (tuberculum costae). La nivelul tuberculului costal, coasta isi schimba directia indreptandu-se anterior, formandu-se aici unghiul coastei. Tuberculul costal da insertie ligamentului costotransversar superior si ligamentului costotransversar lateral. 

Caractere individuale ale coastelor

Coasta 1-a. Corpul coastei 1-a are fetele orientate in asa fel incat una priveste in sus si cealalta in jos. Pe fata superioara a acesteia se gasesc in portiunea mijlocie doua santuri transversale, unul anterior determinat de vena subclaviculara (sulcus venae subclaviae) si altul posterior determinat de artera subclaviculara (sulcus arteriae subclaviae). Intre ele se gaseste tuberculul lui Lisfranc pe care se insera muschiul scalen anterior (tuberculum musculi scaleni anterioris). Este cea mai mica coasta si nu are nici creasta capului, nici santul subcostal.

Coasta a 2-a. se caracterizeasza prin aceea ca cele doua fete ale sale privesc oblic, una supero-extern si alta infero-intern. In portiunea mijlocie a fetei supero-externe se gasesc niste rugozitati pentru insertia muschiului dintat anterior.

Coastele a 11-a si a 12-a, articulandu-se numai cu cate o vertebra, capul lor nu prezinta decat o singura fateta articulara. Acestor coaste, datorita faptului ca nuse mai articuleaza cu apofizele transverse ale vertebrelor, le lipsesc tuberculii coastelor. Au o directie aproape orizontala. A 12-a coasta se deosebeste de a 11-a coasta prin faptul ca este mai scurta si ii lipseste santul subcostal. 

Punere in pozitie

Elemente de reper:

  • extremitatea coastelor care este formata din cap, gat si o tuberozitate;
  • marginea care prezinta la nivelul ei un sant.

Se pozitioneaza posterior extremitatea coastelor care este formata din cap, gat si o tuberozitate, extern se aseaza fata convexa a osului iar inferior se aseaza marginea care prezinta la nivelul ei un sant.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *