Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Codul Genetic si Sinteza Proteica

Codul Genetic si Sinteza Proteica

In anul 1953, dupa descoperirea structurii macromoleculei de ADN, s-a lansat supozitia existentei unui cod genetic si ca secventa nucleotidelor de-a lungul macromoleculei de ADN trebuie sa contina sub forma codificata informatia genetica a organismelor. Evident ca s-a pus problema legaturii dintre secventa celor 4 tipuri de nucleotide, ce contin diferite baze azotate purinice si pirimidinice (adenina, guanina, citozina si timina) cu secventa aminoacizilor din catenele polipeptidice.

SAMOV (1954) a emis ipoteza ca in macromolecula acizilor nucleici se gaseste codificata informatia genetica necesara sintezei moleculelor de proteine.

Macromoleculele de acizi nucleici contin un numar mare de nucleotide, astfel ca prin modificarea secventei nucleotidelor se poate inregistra o enorma cantitate de informatie genetica. Daca se considera ca o gena este formata in medie dintr-o secventa de 1000 de nucleotide, numarul posibil de schimbari in secventa nucleotidelor este imens, fiind egal cu 41000 sau 10602. Prin inlocuirea unei singure nucleotide din cele 1000 ale unei gene, se pot produce 3000 de tipuri de gene alele. Evident ca in felul acesta macromoleculele de acizi nucleici au o capacitate practic infinita de variatie si respectiv de inregistrare a informatiei genetice.

Macromoleculele de ADN contin programul sintezei proteinelor, informatia genetica ce determina ordinea de succesiune a aminoacizilor. Legaturile dintre secventa nucleotidelor in ADN si succesiunea aminoacizilor in molecula proteica se realizeaza cu ajutorul codului genetic. Unitatile de codificare a informatiei genetice sunt reprezentate de codoni.

Codonul este alcatuit dintr-o secventa de trei nucleotide din macromolecula de ADN, avand capacitatea de a determina includerea unui anumit aminoacid in molecula proteica.

Prin codificarea celor 20 de aminoacizi care intra in alcatuirea proteinelor, exista 64 de codoni, fiecare fiind format dintr-o secventa de trei nucleotide. Informatia genetica din moleculele de ADN este mai intai transferata intr-o macromolecula de ARN mesager (ARN-m), prin fenomenul de transcriptie, dupa care este decodificata si transformata intr-o secventa de aminoacizi prin translatie.

Intre secventa nucleotidelor din ADN si secventa aminoacizilor din molecula proteica exista o stransa corelatie, fenomen denumit colinearitate.

Prin combinarea variata a celor 20 de aminoacizi, prin modificarea secventei lor in catenele polipeptidice, se poate realiza un numar imens de proteine.

Macromoleculele de ADN sunt alcatuite dintr-un numar mare de nucleotide, care sunt insa de numai 4 tipuri. Prin modificarea secventei celor 4 tipuri de nucleotide, se poate inregistra, cu ajutorul codului genetic, o cantitate imensa de informatie genetica. ADN-ul este deci alcatuit dintr-o secventa de codoni, ce determina succesiunea aminoacizilor in moleculele proteinelor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 13:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *