Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Colectomia subtotala – Tehnica interventiei

Colectomia subtotala – Tehnica interventiei

Colectomiile extinse (subtotala si totala cu sau fara amputatie de rect) sunt procedee folosite pentru polipoza familiala colonica, neoplasme multiple de colon, diverticulita cu complicatii locale, Boala Chron sau colita ulcero-hemoragica.

Pozitionarea echipei operatorii si calea de acces:

Operatorul este pozitionat la dreapta bolnavului, ajutorul I si II in fata sa si asistenta instrumentara in partea dreapta a operatorului. Incizia este mediana xifo-pubiana.

Explorarea cavitatii abdominale:

Se urmareste prezenta si cantitatea de lichid peritoneal, precum si aspectul acestuia. Colonul se exploreaza prin manevra clasica, de la rect pana la cec. Se exploreaza ficatul pentru a se vedea existenta unor eventuale procese tumorale cu localizare la acest nivel.

Expunerea campului operator (expunerea colonului pe intreaga lungime) se face prin exteriorizarea si infasurarea intestinului subtire prin metoda „dublei impachetari”. Din acest sac format, trebuie sa iasa numai prima ansa jejunala si ultima ansa ileala. Astfel putem mobiliza intestinul subtire, expunand restul cavitatii abdominale si pelvine.

 Procedeul chirurgical:

Decolarea colo-epiploica este primul pas, ea incepandu-se de la nivelul colonului transvers, unde insertia epiploonului este sectionata pe taenia anterioara. Se progreseaza catre stanga si apoi catre dreapta pana la unghiurile colice, fara a sectiona ligamentul spleno-colic si hepato-colic.

Mobilizarea colonului se efectueaza in sens invers acelor de ceasornic, de la stanga la dreapta. Pentru a fi eliberate sigmoidul si a colonul stang se aseaza sacul intestinal la dreapta si se sectioneaza pe linia alba a acolarii parietale, incepand de la jonctiunea recto-sigmoidiana pana la nivelul fosei iliace stangi.

Prin transiluminare se identifica vasele sigmoidiene si artera colica stanga. Artera sigmoidiana distala va ramane nesectionata, pentru a vasculariza segmentul de colon sigmoidian si rectul superior. Sectionarea vaselor mezocolonului stang si a mezocolonului transvers se face prin identificarea arterelor sigmoidiene, a arterei colice stangi si a arterelor colice medii ce se sectioneza intre ligaturi in aceasta ordine, concomitent se sectioneaza cu foarfeca mezocolonul dintre pediculii vasculari.

Mobilizarea unghiului splenic este mai dificila ea impunand atentie in momentul disectiei mezoului unghiului si a ligamentului spleno-colic.

Mobilizarea colonului drept se face incepand de la cec prin decolarea sa ce se continua cu cea a ascendentului, pana la unghiul hepatic. Se identifica artera ileo-colo-apendiculara si artera colica dreapta. La aproximativ 5 cm de valva ileo-cecala, se trece prin mezou un tub de polietilen subtire ce va marca locul viitoarei sectiuni colice.

Mobilizarea unghiului hepatic presupune sectionarea ligamentului ligamentului hepato-colic, decolarea mezoului, ligatura si sectionarea venelor comunicante intre sistemul colic si duodeno-pancreatic.

Sectiunea colonului, presupune izolarea segmentului ce va fi rezecat intre ligaturi si pense tari la nivelul sigmoidului si colonului ascendent. Anterior sectionarii se evacueaza continutul colic cecal si sigmoidian. Capetele cecal si sigmoidian se badijoneaza cu betadina.

Mobilizarea cecului se face impreuna cu ultima ansa ileala alaturi de acolarea distala a mezenterului de peretele posterior. Se spala cecul cu Betadina si se verifica vascularizatia.

Refacerea continuitatii digestive:

Se poate face prin anastomoza termino-terminala sau termino-laterala. Se prefera ultima dintre ele deoarece este favorabila atat sub aspectul peritoneului, cat si al congruentei. Pentru crearea ei se mobilizeaza bontul sigmoidian catre stanga, asezand jonctiunea recto-sigmoidiana transversal la stramtoarea superioara a pelvisului. Se afronteaza cele doua segmente si se ligatureaza mono- sau multi-plan.

Revizuirea operatiei:

Presupune: spalarea cu ser fiziologic a cavitatii peritoneale, pelvisului, anastomozei, scoaterea izolarilor, examinarea marelui epiploon si pozitionarea lui peste ansele intestinale asezate cat mai anatomic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *