Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Colestid

Colestid

Prospect

Actiune terapeutica:

Colestid este un antihiperlipemiant. O rasina anionica care leaga acizii biliari din intestin, formand un complex insolubil excretat in fecale. Nu este absorbit in tractul GI. Debut: 1-2 zile; efect maxim: 1 luna. Revenirea la valorile colesterolului de dinainte de terapie: 1 luna.

Indicatii:

Terapie adjuvanta in hiperlipoproteinemie (tip IIA si IIB) pentru reducerea colesterolului seric la pacientii ce nu raspund adecvat la dieta.

Mod de administrare:

Granule
Adulti- initial 5 g 1-2 ori/zi; apoi poate creste la 5 g/zi la intervale de 1-2 luni. Doza totala 5-30 g/zi in 1 sau 2-3 doze egale.
Comprimate
Adulti- initial 2 g de 1-2 ori/zi. Doza poate creste cu 2 g de 1-2 ori zilnic, la intervale de 1-2 luni. Doza totala: 2-16 g/zi una sau mai multe doze.

Contraindicatii:

Obstructie completa sau atrezie a ductului biliar.

Precautii:

Utilizati in sarcina doar daca beneficiile depasesc riscurile. Folositi cu precautie in lactatie si la copii. Copii sunt mai predispusi la acidoza hipercloremica desi dozele nu au fost stabilite. Pacientii peste 60 ani au risc crescut de aparitia efectelor secundare GI si efecte adverse nutritionale. Daca complianta este buna si efectele secundare acceptabile insa efectul dorit se obtine cu 2-16 g/zi comprimate, se ia in calcul terapia combinata sau tratamentul alternativ. Granulele se gasesc sub forma de produs cu aroma de portocala.

Observatii pentru pacient – familie:

Luati cu 30 min inaintea mesei de seara, deoarece sinteza de colesterol este mai mare seara. Luati celelalte medicamente cu 1 h inainte sau 4 h dupa masa, pentru a reduce interferenta in absorbtie. Nu luati niciodata in forma uscata. Granulele se amesteca cu 90 ml suc de fructe, lapte, apa, bauturi carbogazoase, suc de mere, supa, cereale, pulpa de fructe pentru a masca gustul neplacut si a preveni iritarea sau blocarea esofagiana de catre rasina.

Clatiti paharul cu o cantitate mica de lichid pentru a va asigura ca intreaga cantitate de medicament a fost luata. Comprimatele se inghit intregi (nu le taiati, sfaramati, sau mestecati); se iau cu apa sau alte lichide. Consumati cantitati adecvate de lichide, fructe si fibre pentru a diminua efectul de constipatie al medicamentului.

Anuntati efectele adverse. Continuati dieta restrictiva in grasimi si colesterol, programul regulat de exercitii, renuntarea la fumat si scaderea in greutate in scopul reducerii colesterolului. Valorile serice ale colesterolului revin la valorile anterioare tratamentului in timp de o luna daca se intrerupe terapia.
Evaluarea si controlul terapiei: Evaluati respectarea regimului dietetic si cel al exercitiilor fizice.

Reactii adverse:

Gastrointestinale: constipatie, greturi si varsaturi, diaree, hemoragie gastro-intestinala, anorexie, steatoree, distensie/crampe abdominale, scaune moi, indigestie, hemoragie/durere rectala, melena, hemoragii hemoroidale, ulcer duodenal hemoragic, ulceratie peptica, iritatie gastro-intestinala, disfagie, pancreatita, diverticulita, colecistita, colelitiaza.

Cardiovasculare: durere toracica, angina, tahicardie.

SNC: migrena sau durere sinusala, anxietate, vertij, insomnie, oboseala, tinitus, sincopa, parestezie.

Hematologic: echimoze, anemie, diateza hemoragica data de hipoprotrombinemie.

Alergice: urticarie, dermatita, astm, eruptie.

Musculoscheletal: mialgii, artralgii, artrita.

Renal: hematurie, disurie.

Diverse: uveita, oboseala, libido crescut, dispnee, edem, slabiciune, edem al mainilor/picioarelor, osteoporoza, calcificari in arborele biliar si vezica biliara, acidoza hipercloremica la copii.

Pret:

Colestid granule este disponibil in farmacii la un pret mediu de 18 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 30 octombrie, 2011, 5:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *