Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Colimicin

Colimicin

Prospect

Compozitie:

Comprimatele Colimicin contin colistina sulfat 250 000 u.i. sau 20 mg, corespunzator la 8,33 mg colistina baza (cutie cu 30 buc.); flacon continand colistina mesilat de sodiu 500 000 u.i. sau 1 milion u.i., respectiv 40 sau 80 mg, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila.

Actiune terapeutica:

Antibiotic din grupa polimixinelor, bactericid fata de anumiti bacili gram negativi: colibacilii, Klebsiella, Enterobacter, salmonele, bacili dizenterici, Haemophilus influenzae, Pasteurella, Bordetella; Pseudomonas aeruginosa este afectat la concentratii relativ mari, Proetus mirabilis si Serratia marcescens sunt mai putin sensibili. Asocierile colistinei cu trimetoprim–sulfametoxazol, tetraciclina, cloramfenicol, carbenicilina, rifampicina sunt avantajoase.

Indicatii:

Comprimatele sunt indicate in: dispepsii colibacilare la sugari si copii, infectii intestinale diverse cu germeni sensibili la copii si adulti; diaree infectioasa la cirotici si prevenirea hiperamoniemiei; pregatirea interventiilor pe colon.
Forma injectabila este indicata in: injectii sistemice grave cu bacili gram–negativi sensibili – enerobacteriacee, Ps. aeruginosa – cand germenii sunt rezistenti la aminoglicozide (este avantajoasa indeosebi asociatia cu trimetoprim – sulfametoxazol); meningite cu Ps. aeruginosa, H. influenzae, E. coli. Local, in otite externe si infectii oculare superficiale provocate de piocianic.

Mod de administrare:

Se administreza oral:
– la sugari 1,5–2 milioane u./zi,
– la copii de 1–6 ani 4 milioane u./zi,
– la copii mari 6 milioane u./zi si la adulti 8 milioane u./zi
(doza zilnica se administreaza fractionat la 6 ore).
Intramuscular:
15 000–20 000 u./kilocorp si zi, fractionat la 8 ore; aceleasi doze in perfuzii intravenoase, fractionat la 12 ore.
La bolnavii cu insuficienta renala doza se reduce la 10 000–15 000 u./kilocorp si zi.
Intrarahidian (in meningite):
-la adulti, 20 000 u.
-la copiii:
– sub 2 ani, 30 000–50 000 u.
– la cei de 2–14 ani;
Injectiile se fac zilnic, timp de 4 zile, apoi la 2 zile, timp de 2 saptamani. Local, 1 milion u. in 5–10 ml solutie salina izotona.

Contraindicatii:

Alergie la polimixine; miastenie grava, insuficienta renala severa (forma injectabila); prudenta (doze mici, supraveghere) la bolnavii cu insuficienta renala sau eliminare urinara insuficienta prin deficit circulator. Nu se administreaza parenteral concomitent cu alte medicamente nefrotoxice (aminoglicozide, cefaloridina), substante curarizante sau hidroxidiona.

Reactii adverse:

Colimicina, administrata oral, provoaca rareori greata, voma, diaree, eruptii cutanate, uneori suprainfectii intenstinale cu germeni rezistenti, mai ales Proteus (la tratamentul prelungit); deoarece se absoarbe putin din intestin, toxicitatea sistemica este minima; fenomene toxice pot aparea la supradozare sau in caz de insuficienta renala. Forma injectabila poate provoca tulburari neurologice – parastezii periorale si in extremitati, ameteli, ptoza palpebrala, disfagie, disartrie, sindrom miastenic, mai ales la batrani si la bolnavii cu insuficienta renala cronica, care primesc doze mari; proteinurie, cilindrurie, hematurie, insuficienta renala prin necroza tubulara acuta (la doze mari); rareori eruptii cutanate alergice si afectarea sangelui; injectarea intraperitoneala sau asocierea cu substante curarizante poate determina bloc neuromuscular cu apnee. Injectiile intramusculare sunt relativ dureroase, injectarea intrarahidiana poate produce iritatia radacinilornervoase si reactii meningeale; aplicarea locala a solutiei provoaca uneori senzatie de arsura si edem.

Pret:

Colimicin comprimate filmate 250 mg este disponibil in farmacii la un pret mediu de 28 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 30 octombrie, 2011, 23:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *