Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Coloana Vertebrala in Intregime

Coloana Vertebrala in Intregime

Coloana Vertebrala in Intregime

Dimensiunile

Coloana vertebrala are o lungime de circa 73 cm la barbati si de circa 63 cm la femeie, reprezentand aproximativ 40% din lungimea totala a corpului. Latimea maxima a coloanei vertebrale este la baza sacrului, unde masoara 11 cm. de aici merge descrescand atat in jos cat si in sus. Diametrul sagital maxim este la nivelul ultimelor vertebre lombare unde atinge 7 cm, apoi descreste atat in sus, cat si in jos

Curburile

Coloana vertebrala prezinta doua tipuri de curburi, respectiv in plan sagital si in plan frontal.

a.)  Curburile in plan frontal, care sunt mai putin pronuntate ca cele in plan sagital. Aceste curburi sunt:

 • curbura cervicala cu convexitatea la stanga;
 • curbura toracala cu convexitatea la dreapta;
 • curbura lombara cu convexitatea la stanga.

Curbura toracala este primara, fiind determinata de tractiunea muschilor mai dezvoltati la membrul superior drept. Celelalte doua curburi sunt compensatorii curburii toracale, avand scopul de a restabili echilibrul corporal. La stangaci curburile sunt indreptate in sens invers.

b.)  Curburile in plan sagital sunt orientate fie cu convexitatea inainte numindu-se lordoze, fie cu convexitatea inapoi, numindu-se cifoze. Curburile in plan sagital sunt:

 • curbura cervicala cu convexitatea inainte (lordoza cervicala);
 • curbura toracala cu convexitatea inapoi (cifoza toracala);
 • curbura lombara cu convexitatea inainte (lordoza lombara);
 • curbura sacro-coccigiana cu convexitatea inainte (cifoza sacro-coccigiana).

Curburile sagitale sunt dobandite in timpul vietii postnatale, in timpul vietii intrauterine coloana vertebrala prezentand o singura curbura cu convexitatea inapoi. Lordoza cervicala apare in lunile 3-5 fiind rezultatul ridicarii capului de catre sugar. Lordoza lombara apare in jurul varstei de 2 ani si se datoreaza pozitiei bipede si mersului.

Conformatia exterioara

Coloana vertebrala privita in totalitatea ei prezinta:

 • fata anterioara, formata de o coloana cilindrica, rezultata din suprapunerea corpurilor vertebrale;
 • fata posterioara care prezinta pe linia mediana procesele spinoase, care formeaza impreuna creasta spinala, care se poate explora cu usurinta in timpul flectarii coloanei. La limita dintre coloana cervicala si cea toracala se evidentiaza procesul spinos al lui C7, care ajuta la numerotarea vertebrelor. In continuarea proceselor spinoase se exploateaza creasta sacrala mediana, iar in plica interfesiera se pot palpa coarnele sacrale, coarnele coccisului si hiatusul sacrat;
 • fetele laterale prezinta: varful proceselor transversale, pediculii vertebrali, gaurile intervertebrale si portiunile laterale ale corpilor vertebrali.

Canalul vertebral (canalis veetebralis) este format prin suprapunerea vertebrelor. Se continua superior cu neurocraniul si inferior se termina prin hiatusul sacrat. Canalul vertebral urmareste toate inflexiunile coloanei vertebrale.

Vertebrele sunt vascularizate de artera vertebrala (regiunea cervicala), de arterele intercostale posterioare in regiunea toracala si de arterele lombare in segmentul lombar. Corpul vertebral este irigat de ramurile spinale ale acestor artere, care apoi patrund in canalul vertebral prin gaurile transversale, se anastomozeaza cu cele din partea opusa, irigand restul vertebrei. Venele se formeaza in partea centrala a corpului vertebral formand un sistem venos anterior care se varsa in venele corespunzatoare arterelor si un sistem venos posterior care formeaza un plex venos intervertebral.

Functiile coloanei vertebrale

 1. Functia de protectie a maduvei spinarii, in canalul vertebral se gaseste maduva spinarii acoperita de meninge.
 2. Functia statica de ortostatism, coloana vertebrala reprezinta un ax solid care sustine capul, trunchiul si membrele superioare.
 3. Functia biomecanica, coloana vertebrala este antrenata in numeroasele miscari ale corpului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *