Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Colonul Ascendent, Unghiul Drept, Descriere si Raporturi

Colonul Ascendent, Unghiul Drept, Descriere si Raporturi

Colonul Ascendent, Unghiul Drept, Descriere si Raporturi

Colonul ascendent este partea colonului drept ce este localizat intre valva ileo-cecala si flexura colica dreapta, localizata subhepatic, loc de unde incepe colonul transvers. Are un diametru mai mic ca cel al cecului, un traiect vertical, iar lungimea este variabila in functie de pozitia cecului, cu o medie de 12-15 cm.

Initial, colonul ascendent este intraperitoneal, dar ulterior se culca pe peretele posterior al abdomeenului, devenind retroperitoneal. Este fixat posterior prin intermediul fasciei de coalescenta Toldt dreapta, prin intermediul careia are raporturi cu peretele abdominal posterior (muschii psoas, patrat lombar), cu plexul lombar, rinichiul si ureterul drept, vasele genitale. Anterior are raporturi cu  ansele intestinale, omentul mare si prin acesta cu peretele anterior al abdomenului la nivelul flancului drept. Medial si pe plan posterior, are raport si cu duodenul, care se interpune frecvent intre colon si rinichiul drept.

La nivelul fetei inferioare a ficatului colonul se cudeaza sub un unghi ascutit, spre anterior si inferior. La nivelul acestui unghi al colonului se evidentiaza ligamentul colic drept. Uneori flexura colica dreapta poate fi legata de fata viscerala a ficatului printr-o prelungire a marginii drepte a omentului mic, numita ligamentul hepato colic. Alteori aceasta prelungire omentala se poate  lega de vezicula biliara formand ligamentul cistocolic. Datorita acestui raport intim cu vezicula biliara, in perforasiile acesteia se pot forma fistule bilio-colecisto-colice. Deasemenea pentru chirurg sunt importante raporturile flexurii drepte colice cu pancreasul (capul pancreatic) si cu duodenul, realizate prin intermediul fasciei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 16 februarie, 2013, 13:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *