Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Colostomia

Colostomia

ColostomieColostomia este operatia de reluare a tranzitul intestinal  prin crearea unei solutii de continuitate intre un anumit segment colonic si suprafata tegumentara. Aceasta solutie poate fi folosita ca masura temporara sau definitiva, alegerea fiind facuta dupa analizarea patologiei prezente si a starii generale a bolnavului.

Colostomiile pot fi:

 • colostomii laterale (intra in aceasta categorie si cecostomia);
 • colostomiile terminale;
 • colostomiile ce asigura continenta.

Colostomiile laterale:

Colostomia laterala pe bagheta iliaca sau transversa:

Exteriorizarea unui segment colonic fixat la peretele posterior nu se poate face, ca urmare colostomiile laterale pot fi facute folosindu-se doar colonul transvers sau cel sigmoidian (lucru ce depinde de localizarea leziunii canceroase si de extinderea rezectiei chirurgicale).

Alegerea locului de exteriorizare a segmentului colonic este timpul cel mai important al acestei interventii. Astfel acest loc trebuie sa fie la distanta de reliefurile osoase ale pacientului (rebord costal si creasta iliaca) si de asemenea pozitia sa nu trebuie sa genereze eventuale probleme parietale (lezarea fibrelor musculare ale dreptului abdominal sau cresterea riscului unei eventratii postoperatorii).

Exteriorizarea segmentului colonic

Un factor ce impiedica buna desfasurare a acestui timp operator este distensia colonica secundara obstructiei, ce poate impiedica exteriorizarea segmentului. Pentru aceasta problema se face o evacuare a continutului colonic. Poate  necesara punctionarea peretelui colonic si creerea unei mici burse colonice la nivelul zonei ce urmeaza a fi afrontata cu peretele abdominal, loc pe unde se introduce un trocar ce evacueaza gazele intestinale.

Intestinul este exteriorizat cu ajutorul unei pense atraumatice (Duval), iar la nivelul mezocolonului este introdusa o bagheta de plastic. In cazul exteriorizarii colonului transvers poate fi necesara o decolare partiala a epiploonului ce acopera segmentul exteriorizat.

Fixarea segmentului colonic se face pentru a prevenii retractia colonica sau evisceratiile para-stomale. Se face prin fixarea colonului la peritoneul parietal si apoi la structurile peretelui abdominal, folosindu-se fire separate cu absorbtie lenta. Se poate folosi o tranctiune exterioara usoara a segmentului colonic pentru a se asigura o mai buna cicatrizare si respeciv fixare a colostomiei. Peretele abdominalse poate intari suplimentar prin trecerea a doua fire separate la nivelul inciziei aponevrotice. Dupa fixarea segmentului colonic se face un control manual al permeabilitatii colostomei.

Ingrijirile post-operatorii

Ideal este fixarea unei pungi de colostomie de dimensiuni mari inca din sala de operatie, iar acest tip de punga trebuie prevazuta cu mecanisme care sa permita accesul permanent la nivelul colostomiei. Pentru colostomiile definitive se poate face, post-operator, un examen irigografic pentru a se asigura o buna functionare a acesteia. Regimul alimentar al bolnavului este cel normal.

Maturarea colostomiei si disparitia fenomenelor inflamatorii se face in aproximativ doua-trei saptamani postoperator. Tot la aceeasi distanta de timp se poate face si o eventuala reconversiune a tranzitului fecal.

Cecostomia:

Cecostomia prezinta un mare avantaj fata de celelalte stomii si anume usurinta cu care se poate realiza. Pentru a se crea cecostomia nu este necesara curatirea cadrului colic pre-operator. Poate fi folosita si ca masura de protectie a anastomozelor create in aval de cec, tranzitul reluandu-se la un interval considerat sigur pentru pacient. Cel mai mare inconvenient al cecostomiei este acela ca nu poate constituii o solutie permanenta de derivare a tranzitului intestinal, necesitand crearea unei  colostomii terminale in cazul in care se intalneste o tumoare inextirpabila in aval de cec.

Calea de abord este reprezentata de o incizie de aproximativ 25 mm localizata la nivelul fosei iliace drepte, similara celei folosite in cadrul apendicectomiei. Se excizeaza tegumentul sub forma unei elipse si apoi se trece la sectionarea si disectia planurilor subiacente, pentru ca in momentul patrunderii in cavitatea peritoneala, cecul destins sa se gaseasca imediat sub planul de disectie.

Punctionarea si exteriorizarea cecului doar dupa ce s-a asigurat asepsia locului de punctionare prin folosirea unui tampon impregnat cu Betadina. Se face apoi evacuarea continutului aeric si lichidian al colonului folosindu-se un trocar de aspiratie. Cecul este fixat prin fire separate la nivelul pielii, fire ce nu strabat intreaga grosime a cecului ci doar straturile externe, neinteresand mucoasa. Este de preferat ca bresa colonica prin care s-a facut evacuarea continutului colonic sa fie inchisa temporar prin folosirea suturii si nu a unei pense compresive. Orificiul cecal este de aproximativ 15 mm si se face cu ajutorul electrocauterului. Imediat dupa constituirea cecostomiei se instaleaza o punga de colectie a materiilor fecale, deoarece cantitatea acestora este deseori semnificativa.

Inchiderea orificiului de cecostomie se face la doua-trei saptamani de la confectionare, in cazul in care aceasta stomie a fost folosita pentru a asigura siguranta anastomozei create in aval, deoarece intarzierea ar duce la formarea de aderente ce ar ingreuna procesul. Aceasta interventie se face sub anestezie locala sau loco-regionala, iar sutura bresei cecale se face, cel mai frecvent, cu jutorul unui dispozitiv mecanic automat de sutura, neexistand risc de stenoza. Sutura peretelui abdominal se face pe doua planuri, folosindu-se fire cu resorbtie lenta in stil surjet.

La fel se procedeaza si pentru inchiderea orificiului de stomie creat pentru colostomiile temporare laterale.

Colostomiile laterale definitive se fac ca masura de derivare definitiva a tranzitului intestinal, fiind asociate sau nu cu rezectia unui segment intestinal (Operatia Hartmann). Se realizeaza o dubla stomie: una care asigura drenajul segmentelor situate in amonte (se mai numeste si stoma productiva) si alta ce asigura drenajul celor situate in aval (fistula mucoasa). Cel mai frecvent tip este montajul in teava de pusca.

Colostomiile terminale sunt facute intotdeaunain cadrul unei interventii mai laborioase ce  presupune si rezectia unui anumit fragment colonic, fiind facute fie ca solutie de siguranta fie ca solutie definitiva.

Colostomia iliaca terminala stanga:

Calea de abord este laparotomia mediana dupa ce s-a marcat, pre-operator, locul de realizare a colostomiei. Locul viitoarei colostomii se alege in functie de caracterul ei temporar sau definitiv.

Exteriorizarea colonului se poate face in doua moduri:

 • prin folosirea unui traiect direct, daca colostomia este temporara,
 • traiect extraperitoneal, daca colostomia este definitiva.

            Fixarea colonului la peretele abdominal se face prin trecerea a mai multe fire separate prin intreaga grosime a peretelui colonic, respectand mucoasa. Se fixeaza apoi la nivelul pielii o punga de colostomie adecvata diametrului ei.

In afara procedeelor clasice, pentru realizarea unai colostomii se poate folosi si chirurgia laparoscopica, ce este indicata mai ales in cazul pacientilor tarati sau care au o stare generala foarte alterata.

Colostomiile cu asigurarea continentei se bazeaza pe folosirea unui grefon muscular, prelevat de la nivelul unui segment colonic situat in amonte de marginea superioara a piesei excizate. Acest grefon este prelucrat pentru a crea o solutie compresiva ce ar trebuii sa asigure continenta materiilor fecale. Se realizeaza prin separarea muscularei de la nivelul acestui fragment si inconjurarea unuei regiuni din colonul restant, creandu-se astfel un sistem constrictiv. Tehnica a fost dezvoltata de Schmidt. Aceste metode asigura o calitate a vietii mai buna. Sigurul inconvenient al acestei metode este rata scazuta de reusita si necesitatea reinterventiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 noiembrie, 2011, 14:32

5 Discutii la Colostomia

 1. nuni 24/05/2013 at 20:18

  Sora mea are colostoma insa intimpinam greutati la eliminarea fecalelor.Acestea nu cad in punga,ci se turtesc la gura pungii iritind locul din jurul stomei .Ce ne sfatuiti sa facem? Va multumim anticipat.

  Răspunde
 2. cozianu lica 17/03/2013 at 13:04

  am colostoma si nu ma pot obisnui din urmatoarele motive mentin gazele si punga este umflata foarte tare aproape tot timpul o deschid si dupa ozi punga are un miros deranjant.ce ma sfatuiti.

  Răspunde
 3. capatina nicolae 26/02/2013 at 16:10

  buna ziua,am si eu o intrebare.am si eu colostoma de aprox.9 luni,am fost operat si mai inainte de fistule perianale,dar in continuare curge ceva lichid din fistule si are miros urat.ar fi trebuit dupa colostomie curatate din nou fistulele?si eventual ceva medicamente?
  va ,multumesc.

  Răspunde
 4. Stefan 05/02/2013 at 16:30

  In dec.2009,datorita blocarii evacuarii prin anus si nici a efectuarii de clisma, a fost nevoie de interventie de urgenta prin cecostoma. Ulterior, dupa reducerea prin medicamente a inflamatiei colonului, mi s-a facut colostoma pe stanga.Au trecut trei ani,colostoma functioneaza bine, dar nu s-a inchis total orificiul de la cecostoma, aplicand de doua ori pe saptamana un mic pansament cu leucoplast care se murdarestecam cat suprafata unei monede de un ban.Este asta un pericol ? Se poate inchide? Se poate repune in tranzit normal daca anusul este, tehnic, in masura sa-si indeplineasca functia? ATENTIE, am 70 de ani. Tumora extirpata nu a fost maligna. Va multumesc.

  Răspunde
  • DoctorFrog 06/02/2013 at 09:34

   Aplicati pe zona respectiva Baneocin pudra de 2-3 ori pe zi sub pansament steril ocluziv. La fiecare aplicare prelucrati suprafata cu apa oxigenata apoi cu solutie de Betadine sau rivanol apoi baneocin pudra, apoi pansament. In 2-3 sapt. ar trebui sa se rezolve problema. Baneocin pudra este utilizat pe larg ca adjuvant in ingrijirea postoperatorie (excizii si cauterizari, tratarea ragadelor, ruptura perineala, episiotomie, rani si cicatrice supurante). Cu parere de rau la varsta dvs. nu cred ca se apuca cineva sa repuna tranzitul. Multa sanatate.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *