Prima Pagina » Simptome » Simptome C » Coma

Coma

Simptom

Definitie:

Coma este o stare de inconstienta in care indivizii sunt in viata, procesele lor interne continuand sa functioneze, insa nu sunt capabili sa raspunda in mod constient la mediul inconjurator. Uneori pot sa zambeasca, sa-si deschida ochii, si chiar par sa incerce sa vorbeasca. Coma poate fi provocata de o ruptura a vaselor creierului, de diabet, de uremie sau de alte boli, precum scleroza multipla.

Manifestari:

Primul lucru care se face la un pacient in coma este mentinerea unei cai respiratorii. Apoi se masoara tensiunea arteriala. Daca sunt semne de soc, se stabileste un acces intravenos si se trateaza socul. Se cauta un cardiolog si un chirurg pentru consultatie. Apoi se recolteaza sange pentru realizarea hemoleucogramei complete, grupul sangvin, VSH-ul, biochimia, ionograma, dozarea amoniacului seric si alcoolemia.

Teste:

Inainte de a scoate proba recoltata se introduce 50 ml de dextroza 50% cu exceptia cazurilor in care pacientul este suspectat de coma diabetica noncetonica hiperosmolara. Trebuie facut si sumarul de urina si examenul toxicologic al urinii. Gazele arteriale trebuiesc masurate iar daca situatia este urgenta se poate realiza o tomografie cat timp sunt asteptate rezultatele analizelor de laborator. Daca analizele nu sunt concludente o tomografie trebuie facuta oricum.

Daca toate analizele de mai sus sunt negative, se punctioneaza meningele si din lichidul cefalorahidian se face citologia, se dozeaza proteinele, VDRL-ul, se face un frotiu si o cultura cu antibiograma. Acestea sunt indicate mai ales atunci cand pacientul prezinta rigiditate a cefei.
Daca diagnosticul este inca neclar, se mai pot face analize de sange pentru depistarea altor substante toxice cum ar fi plumbul, hemoculturi si electroencefalograma. Este indicat sa se consulte un neurolog sau un neurochirurg cat mai repede.

Cauze:

  • Leziuni cerebrale traumatice. De multe ori cauzate de accidente de trafic sau agresiuni umane.
  • Accident vascular cerebral. Intrerupe alimentarea cu sange a creierului, poate fi cauzat de artere blocate sau de spargerea unui un vas de sange.
  • Tumori. Tumori la nivelul creierului sau trunchiului cerebral poate provoca coma.
  • Diabetul zaharat. La persoanele cu diabet zaharat, nivelul crescut de zahar din sange (hiperglicemie) sau un nivel scazut (hipoglicemie) poate provoca un accident vascular cerebral sau coma.
  • Lipsa de oxigen. Oamenii care au fost salvati de la inec sau cei care au fost resuscitati dupa un atac de cord nu pot fi trezite din cauza lipsei de oxigen la creier.
  • Infectii. Infectii, cum ar fi encefalita sau meningita duc la aparitie de edeme in creier, maduva spinarii sau tesuturile care inconjoara creierul. Cazurile severe ale acestor infectii pot duce la leziuni permanente ale creierului sau coma.
  • Convulsii. Convulsiile in curs de desfasurare pot duce la coma.
  • Toxine. Expunerea la toxine, cum ar fi monoxidul de carbon sau intoxicatia cu plumb, poate provoca leziuni ale creierului si coma.
  • Drogurile si alcoolul. Supradozele de droguri sau alcool poate duce la coma.

 Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 10 august, 2019, 18:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *