Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Concaden

Concaden

Prospect

Compozitie:

Un comprimat Concaden contine 0,553 mg fluorura de sodiu in cantitate echivalenta cu 0,25 mg ion fluor.

Actiune terapeutica:

Absorbtie buna din tubul digestiv, diminuata in prezenta calciului, magneziului, aluminiului. Fixare predominanta in oase si dinti, circa jumatate din aport. Difuzeaza in saliva, unghii, par, lapte, traverseaza placenta. Excretie prin urina, mai putin prin fecale si secretie sudorala. Creste rezistenta la mediul acid a smaltului dentar, favorizeaza remineralizarea, scade producerea placii dentare. Creste densitatea osului in osteoporoza prin stimularea osteoblastilor si cresterea masei trabeculare.

Indicatii:

Prevenirea cariilor dentare la copii sub forma de adjuvant alimentar si de preparate igienice bucale. Efecte nesigure la adulti si la femei insarcinate, neavand influenta favorabila asupra fetusului. Osteoporoza primara si postmenopauza. In prima categorie efectele pot fi favorabile, in a doua nu s-a demonstrat convingator reducerea incidentei fracturilor vertebrale.

Reactii adverse:

Rare, daca se respecta concentratiile corecte in apa potabila sau dozele orale in administrarea profilactica. In intoxicatii acute apar reactii adverse locale, ca iritatii gastrice prin acidul fluorhidric format in stomac sau tulburari metabolice si electrolitice, mai ales hipocalcemie.
Reactii adverse generale: tremuraturi, hiperreflexivitate, parestezii, tetanie, convulsii, aritmii cardiace, soc, tulburari respiratorii. Doza toxica pentru adulti este de 1 g, cea letala de 5 – 10 g, decesul aparand in 2 – 4 ore de la ingestie. In intoxicatia cronica apar cresterea densitatii oaselor, dureri articulare, calcificarea ligamentelor, tendoanelor, insertiilor musculare. Fluoroza dentara la copii, in perioada dezvoltarii dintilor, cu marmorarea smaltului dentar.

Mod de administrare:

Oral: comprimatele se sug sau se mesteca, pentru a favoriza actiunea locala directa asupra smaltului dentar. Dozele trebuie stabilite in functie de continutul in fluorura al apei potabile, de fluorurile provenind din dieta si de varsta copiilor.
La un continut in fluorura al apei potabile sub 0,3 ppm, doza zilnica este:
– pentru copii de 6 luni – 2 ani: 0,55 mg fluorura de sodiu (= 0,25 mg fluorura);
– pentru copii de 2 – 4 ani: 1,1 mg (= 0,5 mg fluorura);
– peste 4 ani: 2,2 mg fluorura de sodiu pe zi (= 1 mg fluorura).
La un continut in fluorura al apei potabile de 0,3 – 0,7 ppm nu se administreaza fluorura de sodiu oral la copii sub 2 ani, iar la copiii de peste 2 ani se administreaza jumatate din dozele de mai sus. Daca apa potabila contine peste 0,7 ppm fluorura nu se administreaza fluorura de sodiu oral.
Aplicatii locale, dupa aparitia dintilor, la copii peste 6 ani, sub forma de clatire a dintilor, zilnic, cu solutie de fluorura de sodiu 0,05%, sau saptamanal sau lunar, cu solutie 0,2%. Aplicarea locala, de catre personal specializat, in cazul pastelor de dinti cu fluorura de sodiu, formelor de lac sau solutie 2%. Dupa aplicatiile locale nu se clatesc dintii, nu se bea si nu se mananca cel putin 1/2 ora. In osteoporoza postmenopauza, oral, 50 – 75 mg/zi, asociata cu calciu si vitamina D.

Pret:

Concaden este disponibil in farmacii la un pret mediu de 52 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 30 octombrie, 2011, 1:03

Un comenentariu la Concaden

 1. Fluorura de Sodiu 14/07/2012 at 11:13

  Dupa cateva sapaturi am aflat ca:

  – Fluorura de sodiu folosita in produsele dentare si rezervele de apa este toxica. Este un produs rezultat din aluminiu si nu previne deteriorarea dintilor.
  – Inhiba functii ale creierului si incurajeaza docilitatea.
  – Fluorura a fos prima oara folosita de rusi in timpul experimentelor pentru manipularea mentala folosita pe prizonieri in lagare, apoi de nazisti in taberele mortuare. Se observa clar din ambele parti ca prizonierii care beau apa cu fluorura erau mult mai docili si mai usor de controlat decat ceilalti prizonieri.
  – Componentele fluorurii sunt de asemenea ingrediente active la majoritatea medicamentelor antidepresive precum Prozac, demonstrandu-si clar abilitatea de a reduce motivatia si agresivitatea asupra altor pers.
  – Nu are absolut nici un beneficiu sanatos si biologic si nu are nici un efect care sa previna deteriorarea dintilor, de fapt cauzeaza fluoroza dantara (ingalbenirea dintilor si decojirea maltului).
  – Aceeasi fluorura de sodiu este folosita si la fabricarea otravurilor pentru sobolani si gandaci.

  Lista e extrem de lunga… va mai las si pe voi sa cautati daca sunteti interesati…

  Poate unii dintre voi stiati de chestia asta… poate s-au mai deschis threaduri, imi cer scuze daca ma repet. Mi se pare o problema destul de serioasa avand in vedere ca azi nu am mai cumparat nici pasta de dinti si nici apa cu continut de fluorura.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *