Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Pe parcursul vietii, au loc necontenite transformari de materie si de energie. Orice organism viu este strans legat de mediul ambiant printr-un permanent schimb de substante. Acest schimb, cunoscut sub denumirea metabolism, este o functie generala comuna tuturor organismelor, indiferent de forma lor de organizare, si consta din doua actiuni contrare: una constructiva, de asimilare si formare a materiei vii, si alta distructiva, de dezasimilare si degradare a acestei materii.

Prin continua asimilare de substante din mediul extern se intretine structura foarte eterogena si instabila a materiei vii; prin permanenta dezasimilare si transformare a substantelor incorporate, materia vie, folosind energia care se elibereaza din aceste prefaceri biochimice, este capabila sa reactioneze dupa legile sale si sa se adapteze la torentul de excitatii din mediul extern.

Intensitatea proceselor metabolice si predominanta unora fata de celelalte pot varia in limite largi, in functie de forma de organizare a materiei vii, de starea ei fiziologica si de conditiile mediului ambiant. Aceste procese niciodata nu se afla in stare de repaus. In celulele, tesuturile si sistemele organismului uman permanent au loc procese metabolice – de schimb de substante. Prin metode ultramoderne, s-a constatat ca in celule metabolismul se produce la fel de intens – atat in citoplasma, cat si in nucleu.

Anume datorita schimbului de substante, organismul este asigurat cu energia necesara pentru activitatile lui; in organism se mentine echilibrul apei (hidro-salin), necesitatea in saruri minerale, se recupereaza substantele necesare pentru functiile plastice, sinteza tesuturilor uzate.

Datorita proceselor de asimilare si disimilare, care se prezinta ca un tot intreg, organismul isi mentine vitalitatea si capacit atile functionale. Pe parcursul vietii insa, metabolismul sufera anumite modificari. Nivelul, intensitatea proceselor de asimilare-disimilare depind de un sistem de reglare foarte complicat, acesta din urma depinzand, la randul sau, de starea generala a organismului.

In fond, intensitatea proceselor metabolice e reglata de anumiti hormoni. Spre exemplu, metabolismul proteic este influentat de tiroxina, hormonul glandei tiroide; cel glucidic – de hormonii glandei suprarenale, adrenalina si noradrenalina, si de hormonul pancreasului, insulina; metabolismul lipidic e influentat de hormonii hipofizei, ai glandelor pancreasului, tiroidei, suprarenalelor.

Sistemul nervos central coordoneaza toate procesele metabolice prin asa-numitul mecanism neuro-umoral. Reglarea neuro-umorala directa se produce la nivelul asigurarii trofice a tesuturilor si organelor. Reglarea indirecta se manifesta prin influenta sistemului nervos asupra sistemului endocrin, aici intensificandu-se sau limitandu-se secretia hormonilor in circuitul sangvin. Viteza reactiilor chimice in metabolism, sincronizarea si succesiunea lor depind, de asemenea, de activitatea enzimelor si de alte procese de reglare, in special ale sistemului nervos.

In conditii obisnuite, procesele de asimilare si disimilare la un adult decurg, in fond, intr-un mod echilibrat. Dar la anumite varste, aceste procese sufera anumite modificari. La varsta de pana la 25 ani, cand cresterea si dezvoltarea organismului mai persista, predomina procesele de asimilare. De la 25 la 60 ani se stabileste (la oamenii sanatosi) un echilibru stabil al proceselor asimilare-disimilare, iar dupa varsta de 60 ani, incep sa predomine procesele de disimilare.

Anumiti factori exogeni sau endogeni pot afecta procesele metabolice. Aceste afectiuni se pot manifesta prin asimilarea insuficienta sau prin acumularea unui surplus de substante, prin modificarea metabolismului acestora si acumularea in tesuturi a produselor metabolice intermediare etc. De fapt, aparitia multor afectiuni e cauzata de dereglarile metabolismului. Acestea sunt deosebit de pronuntate in dereglarile trofice sau cele de reglare a sistemului nervos si sistemului endocrin, controlat de cel nervos. Alimentatia abundenta sau necalitativa din punct de vedere biologic poate cauza dereglari ale metabolismului. Aceste afectiuni fac parte din grupa patologiilor alimentare.

Metabolismul se prezinta ca o complexitate de procese biochimice si energetice, ce asigura organismul cu nutrimente pentru necesitatile plastice si energetice. Nutrimentele – proteinele, lipidele, glucidele – in tubul digestiv se supun proceselor de dezintegrare in compusi mai simpli. Acestia, la randul lor, sunt absorbiti in sange, transportati la tesuturi, acolo fiind transformati, prin procese de oxidare aeroba, fosforilare etc., in substante noi. Anume in procesele de oxidare pana la CO2 si apa, substantele oxidate se folosesc pentru sinteza aminoacizilor si a altor metaboliti. In asa mod, oxidarea imbina in sine elemente de sinteza si, deci, este o forma de legatura in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor si al altor substante.

Dezintegrarea substantelor perceptate din mediul extern se produce prin procesul de disimilare, aici eliberandu-se energie, ceea ce si reprezinta metabolismul energetic. Necontenitele transformari care stau la baza vietii necesita incorporarea anumitor substante din mediul extern. Scopul alimentatiei este completarea rezervorului metabolic si asigurarea organismului cu cantitatea de energie disponibila. Organismul este dotat cu un aparat reglator complex, reprezentat de sistemul nervos si hormoni, care modeleaza aportul alimentar, metabolismul substantelor nutritive. In felul acesta se asigura homeostazele glicemica, lipidica, proteica, hidroelectrolitica, acido-bazica si integrarea functiei generale metabolice la solicitarile adaptive ale organismului uman.

Alimentatia este unul dintre factorii de baza ce influenteaza sanatatea, dezvoltarea fizica, morbiditatea populatiei. Insuficienta ratiei alimentare duce la scaderea capacitatii de munca, la obosirea rapida. Alimentatia rationala asigura sanatatea populatiei, sporeste rezistenta organismului la factorii nocivi. Deci, alimentatia rationala trebuie sa satisfaca cerintele energetice, plastice si alte cerinte ale organismului, sa asigure nivelul necesar al metabolismului. Elementele de baza ale unei asemenea alimentatii sunt echilibrul cantitate-calitate si regimul corect.

Pe tot parcursul existentei sale, intre om si alimente se stabilesc relatii stranse. Cea mai veche si mai stringenta relatie este determinata de faptul ca alimentele furnizeaza organismului substantele nutritive de care acesta are nevoie pentru:

  • asigurarea cu energia necesara a proceselor vitale;
  • sintetizarea substantelor proprii si repararea uzurii;
  • formarea substantelor active care favorizeaza desfasurarea normala a proceselor metabolice.

Celulele tesuturilor organismului sunt alcatuite din proteine, glucide si lipide, iar substantele nutritive se limiteaza la aceleasi grupe de compusi. Dupa natura si rolul lor in organism, toate substantele nutritive se impart in cinci grupe mari: proteine, glucide, lipide, elemente minerale, vitamine. Fiecare substanta nutritiva indeplineste un rol bine definit si nu poate fi inlocuita cu alta.

Organismul are posibilitatea sa sintetizeze unele din aceste substante, insa exista o serie de substante nutritive nesintetizabile, numite esentiale sau indispensabile. Astfel de substante sunt unii aminoacizi si acizii grasi, toate elementele minerale si vitaminele. Deci, pentru asigurarea unei stari de nutritie normala, este necesar ca alimentele consumate sa contina toate substantele nutritive in cantitati optime, in primul rand esentiale. Scopul alimentatiei: completarea rezervelor metabolice si asigurarea cantitatii de energie, necesare pentru organism.

Necesitatile nutritive variaza mult de la o persoana la alta, in functie de anumiti factori:

  • de varsta, sex, profesie;
  • de caracterul muncii;
  • de practicarea sportului;
  • de conditiile mediului ambiant (cald, frig, prezenta unor substante chimice, toxice etc.);
  • de traditiile etnice.

Este important ca intre necesitatile nutritive ale organismului si cantitatile de substante nutritive aduse de alimente sa existe un permanent echilibru.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 martie, 2013, 9:54 Afisari: 26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *