Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Cordul Pulmonar Cronic

Cordul Pulmonar Cronic

Cordul pulmonar cronic este hipertrofia ventriculara dreapta datorita afectiunilor care altereaza functia si structura plamanului (O.M.S.). Apare dupa unele boli pulmonare cronice, si in special dupa bronhopneumopatia cronica obstructiva. Cele mai obisnuite cauze sunt emfizemul pulmonar obstructiv, astmul bronsic, bronsitele cronice, pneumoconiozele, diferite scleroze pulmonare.

Mai rar intervin cifoscoliozele, simfizele pleurale etc. Cordul pulmonar cronic apare datorita efortului impus ventriculului drept de hipertensiunea pulmonara. Bolile amintite produc hipertensiunea pulmonara pe doua cai: prin reducerea patului vascular pulmonar, datorita obstruarii sau distrugerii vaselor pulmonare, si prin vasoconstrictie in mica circulatie.

Simptome

Tabloul clinic reuneste semnele bolii cauzale, semne de insuficienta respiratorie si semne de insuficienta cardiaca dreapta.

Stadializare

Boala evolueaza in trei stadii:

Stadiul de pneumopatie cronica (cu hipertensiune pulmonara tranzitorie), in care sunt prezente semnele bolii pulmonare si ale insuficientei respiratorii, dar lipsesc semnele de insuficienta cardiaca. Boala se manifesta in acest stadiu prin dispnee de efort, tuse cu expectoratie si – daca este prezenta insuficienta respiratorie – prin cianoza. In acest din urma caz, in sangele arterial scade O2 si creste CO2.

Stadiul de cord pulmonar cronic compensat apare dupa ani de evolutie, sub influenta infectiilor acute bronhopulmonare intercurente si a fumatului. Insuficienta respiratorie devine manifesta, dispneea se accentueaza si se instaleaza la cel mai mic efort. Cianoza apare chiar si in repaus, fiind foarte intensa. Poliglobulia si degetele hipocratice devin manifeste. Apar semne de hipertrofie si de dilatare a inimii drepte.

Stadiul al treilea se caracterizeaza prin aparitia semnelor de insuficienta cardiaca dreapta, constituind cordul pulmonar cronic decompensat (reversibil sau ireversibil). Cianoza este intensa, cu nuanta pamantie, de unde si denumirea de “cardiaci negri” data acestor bolnavi. Dispneea este foarte pronuntata, la fel poliglobulia si degetele hipocratice. Uneori apar dureri angioase si somnolenta, care poate merge pana la coma. Semnele insuficientei cardiace drepte devin evidente: jugulare turgescente, edeme ale gambelor, tahicardie, hepatomegalie, uneori ascita.

Prognostic

Prognosticul este in general grav. Insuficienta respiratorie odata aparuta, mersul este invariabil catre agravare. Aparitia insuficientei cardiace intuneca si mai mult prognosticul. Infectiile acute bronhopulmonare precipita de obicei evolutia.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 16:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *