Prima Pagina » Corpul Uman » Cordul uman

Cordul uman

Inima etse un organ muscular cavitar de dimensiuni mari, situat in regiunea mediana a toracelui. Desi de obicei este considerata ca fiind situata in partea stanga a corpului, ea trece linia ,ediana spre dreapta, cea mai mare parte ramanand, totusi, in stanga. Are o greutate de aproximativ 340 g la barbati si ceva mai putin la femei.

Marginea dreapta a inimii se gaseste, mai mult sau mai putin, in spatele marginii drepte a sternului. Proiectia la suprafata a inimii de partea stanga a sternului are aproximativ forma unui triunghi cu varful rotunjit, acesta fiind imediat sub mamelonul stang. Pulsatia sa poate fi palpata la fiecare bataie a inimii. Aceasta poarta numele de soc apexian.

Functia inimii este de a pompa sangele in doua circulatii separate. In primul rand, pompeaza sangele catre artere prin aorta, principala artera a organismului.

Sangele ajunge la organe si tesuturi, furnizandu-le oxigen si substante nutritive. Dupa aceea, sangele se reintoarce la inima prin vene, oxigenul din el fiind complet absorbit.

Inima pompeaza sangele in al doilea circuit, de aceasta data catre plamani, pentru a inlocui oxigenul. Dupa aceea, sangele incarcat cu oxigen este retrimis catre inima.

Inima are patru camere principale, care asigura functia de pompa. Fiecare dintre ele are pereti musculari care se contracta pentru a asigura circulatia sangelui. Grosimea peretilor musculari depinde de sarcina pe care fiecare camera o are de indeplinit. Ventriculul stang are cei mai grosi pereti, intrucat pompeaza cea mai mare cantitate de sange.

Camerele inimii sunt aranjate in perechi, fiecare avand un atriu cu perete subtire, ce primeste sangele de la vene. Fiecare atriu pompeaza sangele printr-o valva in ventricul, ce are peretii mai grosi, care, la randul lui, il pompeaza intr-o artera principala. Cele doua atrii se gasesc in spatele si deasupra celor doua ventricule. Amandoua atriile si amandoua ventriculele sunt alaturate. Portiunile din perete pe care le separa sunt denumite septuri: interatrial si interventricular.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 6 septembrie, 2018, 20:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *