Prima Pagina » Sanatate A-Z » Neurologie » Coreea Acuta Sydenham

Coreea Acuta Sydenham

Coreea Acuta Sydenham

Este o encefalita acuta infectioasa, alergo-reumatismala, cu focare lezionale in corpii striati, intalnita mai ales intre 5-16 ani la copii cu focare amigdaliene si reumatism poliarticular.

Cauze

Afectarea neostriatului prin mecanism imunoalergic dupa infectia cu streptococ beta hemolitic, se produc anticorpi care reactioneaza incrucisat cu antigene citoplasmatice din nucleul caudat si nucleul subtalamic. Poate coexista cu endocardita, miocardita, artrita. Debut cu modificari psihice de la iritabilitate la confuzie (interesare corticala encefalitica).  Cercetarile arata ca conditia poate fi rezultatul producerii de anticorp prin reactie incrucisata intre membrana streptococilor de grup A in citoplasma neuronala a nucleilor caudati si subtalamici. Anticorpii antineuronali au fost descoperiti in fluidul cerebrospinal al pacientilor cu coree reumatica acuta. Principalele simptome neuronale par a fi datorate dezechilibrului dintre sistemul dopaminergic, cel colinergic si sistemul GABA inhibitor. Dovedirea acestor dezechilibre a fost sugerata de controlul de succes al coreei prin antagonisti dopaminergici si acid valporic, un medicament care creste nivelul de GABA in creier.

Simptome

Debutul bolii este lent, cu nervozitate si astenie. Ulterior apar miscari involuntare bruste, dezordonate, afectand toate grupele musculare. Membrele superioare sunt aruncate dezordonat, degetele nu pot pastra o pozitie data. Trunchiul si membrele inferioare prezinta tresariri continue. Vorbirea este profund tulburata, exploziva, iar vocea stinsa.

Diagnostic

  • tablou clinic;
  • tablou inflamator;
  • ASLO,exudat faringian.

Prognostic

Prognosticul este in general bun, boala fiind curabila in 1 – 3 luni.

Tratament

Doar tratamentul simptomatic este disponibil pentru pacientii cu coree. Corea poate fi un simptom debilitant conducind la echimoze, fracturi si caderi, afectind capacitatea pacientilor de a se hrani. Cei mai folositi agenti in tratamentul coreei sunt neurolepticele. Baza mecanismului lor de actiune este considerat a fi legat de blocarea receptorilor de dopamina. Acestea pot fi clasificate in tipice si atipice. Neurolepticele tipice cuprind haloperidol si flufenazina. Cele atipice cuprind risperidona, olanzepina, clozapina. Agentii antagonisti DOPA reprezinta o alta optiune. Medicamentele GABA ergice cum este clonazepamul, gabapentinul si valproatul pot fi folositi ca terapie adjuvanta.

Tratamentul consta in eliminarea focarului de infectie, antibiotice, Penicilina, instituirea terapiei antireumatice cu Acid Acetilosalicilic (2-4 g/zi), neuroleptice majore (Clordelazin, Majeptil), Prednison (70 – 80 mg/zi).

Coenzima Q10 in combinatie cu minociclina a fost propusa drept terapie si este promitatoare la rozatoare. Imunoglobulina intravenoasa si plasmafereza poate scurta evolutia bolii si diminua severitatea simptomelor la pacientii cu coree Sydenham.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 februarie, 2013, 12:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *