Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Coriandru (Coriandrum sativum – Fam. Apiaceae)

Coriandru (Coriandrum sativum – Fam. Apiaceae)

Coriandru Coriandrum sativumUsor de recunoscut prin mirosul lui deosebit, coriandrul creste pe toata intinderea Europei, Indiei si Africii de Nord, atingand inaltimi de 60 cm. La inceputul verii, aceasta planta anuala ierboasa este acoperita de manunchiuri-umbrela de flori mici, albe sau roz. Prin august, acestea sunt urmate de seminte mici, rotunde si ridate.

Parti utile – frunzele si semintele

Semintele se recolteaza cand incep sa se ingalbe­neasca si se coc. Capetele semintelor de coriandru sunt retezate dimineata devreme, pentru a li se conserva proprietatile benefice. Sunt uscate la soare, apoi zdrobite si se culege fiecare samanta in parte. Semintele se usuca si se macina, iar pulberea se foloseste la prepararea de tincturi si infuzii. Din seminte se poate extrage si un ulei esential.

Frunzele aromatice proas­pete, au proprietati anti­septice si pot ajuta digestia. Sunt folosite de regula la gatit.

Compusi activi

Fructele foarte uleioase – pana la 25% ulei – contin acizi fenolici si aldehide alifatice, care ii confera plantei aroma specifica. Uleiul esential extras din seminte contine o cantitate mare de linalool, care este antibacterian si reduce spasmele musculare.

Utilizari medicinale

Numeroase studii au aratat ca aproape toate proprie­tatile medicinale ale coriandrului se datoreaza uleiului esential din seminte, care poate ajuta la reglarea secretiei gastrice si la elimi­narea gazelor. De aceea, semintele sunt eficiente in tratarea problemelor digestive si sunt recoman­date si in formele obisnuite de diaree din infectii precum gastroenterita.

Studii efectuate pe animale in India in 1997 au demonstrat ca preparatele din seminte de coriandru ajuta la scaderea coleste­rolului sangvin. Se crede si ca semintele lupta impo­triva infectiilor fungice si bacteriene.

Extern, uleiul de seminte de coriandru poate fi apli­cat pentru alinarea dureri­lor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.

Cultivare

Semintele se pot sadi in ori­ce tip de lumina, pe sol bine drenat, de la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui aprilie. Planta creste bine in locuri expuse la soare.

Preparare si dozaj

In tratamentul problemelor digestive, al diareei si al simptomelor gripei; infuzie: Puneti 10-30 g de seminte macinate la 1 L de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti o cana dupa fiecare masa; tinctura: Puneti 40 de picaturi intr-un pahar cu apa. Beti un pahar de 3 ori pe zi.

Precautii

Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scaderea apetitului si marirea in volum a ficatului. Mergeti la medic daca observati orice simptome suspecte. Nu se recomanda in sarcina si alaptare. Nu utilizati niciodata intern uleiul de coriandru de extractie pura.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 14:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *