Prima Pagina » Corpul Uman » Corneea

Corneea

CorneeaCand o raza luminoasa ajunge la ochi, prima structura pe care o intalneste etse o fereastra rotunda numita cornee, care este prima din cele doua lentile ale ochiului. Corneea reprezinta o lentila puternica cu focar fix. Puterea optica a corneei este aproximativ doua treimi din puterea totala de refractie a ochiului. Corneea are doar o jumatate de milimetru grosime la centru si un milimetru la jonctiunea cu sclerotica (albul ochiului).

Corneea este alcatuita din cinci straturi. La exterior, este un epiteliu format din cinci straturi celulare, fiind echivalentul pielii. Dedesubt exista un strat elastic numit stratul Bowmann. Urmeaza apoi stroma formata din colagen. Acesta are cea mai mare grosime. Stroma ajuta la apararea corneei impotriva infectiilor si a inflamatiilor.

Dupa stroma urmeaza o membrana elastica denumita Descemet. Stratul final este un endoteliu de grosimea unei celule. Acesta mentine transparenta corneei si echilibrul hidric dintre cornee si restul ochiului. Odata formate, celulele acestui strat nu se pot regenera si astfel leziuni ale endoteliului pot determina defcte permanente ale vederii.

O pelicula de lacrimi acopera stratul epitelial. Fara lacrimi, corneea nu ar fi protejata impotriva microorganismelor bacteriene, poluarii sau prafului. Pelicula lacrimala alimenteaza stratul optic (epitelial), caci fara lacrimi ar pierde transparenta si ar deveni opac.

Dupa ce trece prin cornee, raza luminoasa intra in camera anterioara aochiului. Aceasta este plina cu un lichid apos, umoarea apoasa, acre este constant drenat si inlocuit.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 iulie, 2019, 20:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *