Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Corticosteroizii Inhalatori Utilizati in Tratamentul Astmului

Corticosteroizii Inhalatori Utilizati in Tratamentul Astmului

Corticosteroizii inhalatori sau glucocorticosteroizii administrati inhalator reprezinta cea mai potenta medicatie antiinflamatorie topica disponibila, avand o eficienta deosebita in toate treptele de severitate ale formelor persistente de astm. Pot fi clasificati in corticoizi halogenati (clorurati: beclometazona dipropionat sau fluorurati: flunisolid, fluticazona propionat, triamcinolon aectonid) si corticoizi nehalogenati: budesonid.

Mecanismele complexe de actiune explica actiunea antiinflamatorie atat la nivel molecular, cat si asupra functiilor si/sau supravietuirii unor celule implicate in inflamatia cailor aerifere. Corticosteroizii administrati inhalator se fixeaza pe receptori intracelulari specifici pentru glucocorticoizi, iar actiunile asupra transcrierii genice sunt mecanismul principal de actiune.

Efectul asupra transcrierii genice poate consta fie intr-o crestere a acesteia (pentru proteinele antiinflamatoare), fie intr-o reducere (pentru citokinele proinflamatoare, in special unele interleukine si chemokine, pentru enzime si receptori pentru mediatori inflamatori si pentru unele molecule de adeziune). Transactivarea poate explica majoritatea efectelor adverse, iar mecanismele multiple de transrepresie actionand concertat sunt implicate in inhibarea expresiei a numeroase proteine proinflamatoare, explicand majoritatea efectelor antiinflamatoare.

Corticosteroizii inhalatori se administreaza regulat, zilnic, in planul terapeutic de lunga durata al astmului persistent. Dozele sunt alese in functie de treapta de severitate. La copii se prefera doze mai mici comparativ cu cele pentru adult. In timp, strategia terapeutica va urmari reducerea dozelor cortiocoidului inhalator la dozele minime necesare mentinerii controlului bolii.

Pentru beclometazona dipropionat, dozele inhalatorii terapeutice in astm sunt de 200-2000 μg pe zi, administrate cu flacon presurizat dozator, fractionat in 2-4 prize, preferabil via spacer Volumatic (pentru adulti) sau Babyhaler (pentru copii). Budesonidul se poate administra in tratamentul astmului ca pulbere uscata inhalata din Turbuhaler, in doze de 200-1600 μg pe zi (administrate de doua ori pe zi). Dozele zilnice de 200-800 μg pot fi adminstrate si o data pe zi. Fluticazona propionat poate fi administrata inhalator cu flacon presurizat sau dispozitiv cu pulbere uscata tip Diskhaler sau Diskus, in doza zilnica de 100-2000 μg pe zi (administrare b.d.). Budesonidul si fluticazona pot fi administrati si prin nebulizare pneumatica in anumite situatii.

Efecte adverse sistemice potentiale ale corticosteroizilor inhalatori la doze mari, perioade prelungite de timp, sunt reprezentate in special de riscul de efecte supresive asupra axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, asupra metabolismului osos si cresterii copiilor. Corticosteroizii inhalatori au un risc mult mai mic de a produce efecte sistemice, comparativ cu dozele de steroizi orali necesare pentru producerea aceluiasi efect antiastmatic. Deci efectele adverse sistemice ale corticosteroizilor inhalatori sunt putin importante si doar foarte rar semnificative clinic.

Dintre efectele adverse locale, candidoza orofaringiana manifesta clinic a fost raportata mai frecvent. Incidenta acesteia este mai redusa cand corticosteroizii inhalatori sunt administrati din flaconul presurizat via spacer si cand bolnavul isi clateste cu apa cavitatea bucala si efectueaza gargara faringiana imediat dupa inhalare. Disfonia este un efect advers datorat miopatiei steroidiene reversibile a musculaturii laringiene, raportat la bolnavii tratati cu corticosteroizi inhalatori din flacoane presurizate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 30 decembrie, 2011, 22:29

Un comenentariu la Corticosteroizii Inhalatori Utilizati in Tratamentul Astmului

  1. victor 10/03/2012 at 11:28

    am astm bronsic de 20 de ani,folosesc ventolin spray de 7 ani. as dori sa folosesc un antiinflamator fiindca sunt nevoit sa folosesc spray ventolin de 7-8 ori pe zi. precizez ca am tensiunea mare-170/110- si ischemie miocardica.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *