Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Coxartroza

Coxartroza

Coxartroza

Definitie

Numita si artroza coxofemurala, este poate cea mai importanta dintre toate artrozele, pentru ca afectarea sa duce la deficiente serioase in stabilitatea si mobilitatea bolnavului, dupa cum aceste doua functii sunt mai mult sau mai putin alterate.

Cauze

Doua sunt formele de coxoza mai frecvent intalnite, si anume:

a) senila, numita si malum coxae senilis, datorita involutiei senescente a ar­ticulatiei, dar la care intalnim si alti factori, mai frecvent metabolici (obezitate, diabet) sau profesionali (ortostatism prelungit) etc;

b) forma traumatica, care este explicata fie printr-un traumatism major (fractura de sold etc.) – si mai putin prin actiunea unor microtraumatisme, fie prin unele anomalii congenitale preexistente – luxatii sau subluxatii congenitale, coxa plana, coxa vara, coxa valga.

Coxozele mai pot aparea, ceva mai rar, si datorita unor procese necrotice asep­tice, primitive, de cap femural, probabil printr-o obstructie vasculara la acest nivel, sau datorita unor factori inflamatori, cu localizare la nivelul articulatiei soldului (ex. coxite – coxalgie, care in final determina constituirea procesului artrozic).

Anatomie patologica

Toate cauzele amintite mai sus determina alterari profunde ale capului femural si ale cotilului, care nu mai au o captare articulara, din aceasta cauza urmand distrugerea cartilajului articular si, in ultima instanta, deteriorarea articulara, cu rezultat imediat in cele doua functii principale ale articulatiei soldului: stabilitatea si mobilitatea.

Simptome

Semnele clinice sunt aceleasi; durerea si limitarea miscarilor. Intere­sant este ca bolnavul nu poate face cateva miscari uzuale; astfel, de exemplu, nu poate sta picior peste picior, nu se poate incheia la pantof (“semnul pantofului“) si nu poate incrucisa picioarele. Cu aceasta ocazie mentionam ca abductia este poate cea mai limitata, urmandu-i rotatia si adductia coapsei.  Cracmentele articulare se pot percepe palpatoriu sau auditiv.

Semne radiologice: examenul radiologie este foarte edificator pentru coxoza. Se observa cum procesul de deteriorare articulara incepe la cei doi poli ai articulatiei coxo-femurale – superior si inferior -, care sunt si zonele de solicitare maxima – si fundul cocisului.

Se vor observa osteofitoza, osteoporoza uneori geodica si osteoscleroza cu ingro-sarea sprancenei cotiloide si subtierea liniei interarticulare.

Evolutie si prognostic

Coxoza, o data instalata, are un caracter progresiv. Duce la deformarea bazinului, scurtarea membrului inferior, alterarea si a celeilalte articulatii coxo-femurale prin suprasolicitare, la impiedicarea mersului si imobilizarea individului. Dintre toate artrozele, ea are caracterul cel mai ireversibil si cel mai invalidant, de unde si prognosticul rezervat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 5 februarie, 2013, 15:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *