Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Cretusca (Filipendula ulmaria – Fam. Rosaceae)

Cretusca (Filipendula ulmaria – Fam. Rosaceae)

Cretusca Filipendula ulmariaRaspandita in zonele temperate ale Europei si Asiei, cretusca iubeste locurile umede, unde atinge inaltimi de circa 2 m. Frunzele ca de feriga, adanc zimtate, grupate in manunchiuri de 3-9, cresc alternativ pe tulpina scobita, brazdata de vene rosii. Florile de culoarea cafelei cu lapte, cu miros dulce, apar din iunie pana in septembrie. Datorita aromei, erau o mirodenie populara pentru beri si vinuri in Evul Mediu.

Parti utile – tulpinile, frunzele si florile

Partile aeriene se culeg in iunie si iulie, cand apar primele flori. Ele se usuca in locuri um­brite, aerisite, pana devin galbui. Din ele se prepara fineturi si infuzii.

Compusi activi

Cretusca este bogata in tanini, de aici si gustul ei astringent. Mai contine flavonoide si un ulei esen­tial aromat, constituit in principal din salicilati cu efect antiinflamator.

Utilizari medicinale

Cretusca este extrem de eficienta in tratarea simptomelor gripei, a durerilor de cap, de dinti si a celor articulare provocate de reumatism si guta. Ea poate stimula si sudoratia. Salicilatii ii confera efectele antiinflamatorii si cicatri-zante, iar flavonoidele contribuie si ele la aceste actiuni, ca si la calmarea spasmelor musculare si la vindecarea problemelor tractului digestiv, inclusiv a ulcerelor gastrice. Studii efectuate in Ucraina au confirmat efectele benefice ale plantei in tratamentul ulcerelor gastrice.

Cretusca are proprietati antibacteriene si cicatrizan-te, in care taninii si flavo­noidele joaca un rol major. Timp de secole, a fost pre­scrisa pentru tratarea infec­tiilor tractului urinar si ca diuretic, fiind recomandata in cazurile de obezitate si de retentie de apa.

Cultivare

Planta poate fi cultivata din seminte. Ele trebuie planta­te primavara in sol umed, alcalin si bogat, la soare.

Preparare si dozaj

In tratamentul gripei, durerilor de cap, reumatismului si al retentiei de apa; infuzie: Puneti o lingura de planta la o cana cu apa care incepe sa fiarba. Acoperiti, lasati sa infuzeze timp de 10 minute si strecurati. Beti 3-4 cani pe zi, prima pe stomacul gol; tinctura (1:4 in alcool 25%): Luati 20 de picaturi in apa, de 3 ori pe zi, dupa sau intre mese.

In tratamentul durerilor articulare; compresa: Faceti o infuzie ca mai sus. Aplicati-o pe o compresa, pe aria afectata, de 3-4 ori pe zi.

In tratamentul ranilor si ulceratiilor; decoct: Puneti 40-50 g de amestec de tulpini, frunze si flori la 500 ml de apa si fierbeti timp de 20 de minute. Aplicati pe o compresa pe zona afectata, de 3-4 ori pe zi.

Precautii

Evitati aceasta planta daca aveti alergie la aspirina. Nu folositi cretusca in combinatie cu tabletele standardizate de aspirina (375, 500 mg), pentru a evita o supradoza. Poate fi asociata cu o doza mai mica de aspirina (75 mg) intr-o singura zi. Cretusca poate produce constrictia cailor aeriene: nu trebuie administrata persoanelor astmatice. A se evita in sarcina si in alaptare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 14:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *