Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Cromozomii la Organismele Eucariote

Cromozomii la Organismele Eucariote

Cromozomii la Organismele EucariotePrincipalii purtatori ai informatiei genetice la eucariote sunt cromozomii prezenti in nucleul celular. Acestia sunt constituiti din cromatina, ce contin aproximativ 60% proteine, 35% acid dezoxiribonucleic (ADN) si 5% acid ribonucleic (ARN).

Dupa functiile lor, cromozomii sunt de doua tipuri: autozomi, ce se regasesc in celulele somatice si variaza ca numar de la o specie la alta si heterozomi, sau cromozomi ai sexului. Celulele somatice contin doua seturi de autozomi si doi heterozomi XX sau XY, iar celulele sexuale contin un set de autozomi si un heterozom.

Morfologia cromozomului la eucariote

Sub aspect morfologic, cromozomul eucariot prezinta urmatoarele formatiuni: cromatidele surori, centromerul, constrictia secundara, telomerii, satelitul si knobul.

Cromatidele surori sunt doua unitati structurale identice genetic, unite la nivelul centromerului.

Centromerul (strangulatia sau constrictia primara) este zona cu care cromozomul se fixeaza de fibrele fusului de diviziune celular. El imparte cromozomul in doua brate scurt, sau proximal (p) si bratul lung, sau distal (q).

In raport cu pozitia centromerului, distingem urmatoarele tipuri morfologice de cromozomi:

  • telocentrici, cu pozitia centromerului terminala;
  • acrocentrici, pozitia centromerului fiind subterminala ;
  • submetacentrici, cu pozitia centromerului submediana ;
  • metacentrici, pozitia centromerului fiind mediana.

Strangulatia sau constrictia secundara este asemanatoare centrome-rului, insa la nivelul ei cromatidele nu se unesc. Zona se mai numeste si organizator nucleolar, la acest nivel fiind atasat de obicei nucleolul.

Telomerii sunt formatiuni terminale ale cromozomilor ce le confera stabilitate. In lipsa acestora apar restructurari cromozomale si modificarea morfologica.

Satelitul sau  trabantul este o formatiune facultativa, separata de restul cromozomului prin strangulatia secundara. De regula este dispus pe bratul proximal (scurt) al cromozomului.

Knobul este o formatiune terminala sau subterminala heterocromatica, dispus pe anumiti cromozomi, cu valoare de marker citologic.

Structura cromozomului eucariot

Elementul structural de baza al cromozomului este nucleosomul. La microscopul electronic, nucleosomii apar ca un sirag de perle, fiecare fiind alcatuit dintr-un miez histonic pe care se infasoara doua spire de ADN. Intre doi nucleosomi exista elemente de legatura constituite din segmente scurte de ADN asociate cu o componenta histonica H1. Succesiunea mai multor nucleosomi determina formarea fibrei simple de cromatina, care la randul ei se spiraleaza sub forma de selenoid si formeaza fibra elementara de cromatina, care constituie elementul de baza a cromozomului. In interfaza cromozomii se gasesc sub aceasta forma elementara de cromatina.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 11:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *