Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Cronaxia

Cronaxia

Cronaxia este timpul minim necesar pentru ca un curent dublu fata de reobaza sa produca un raspuns din partea tesutului, respectiv a nervului. Pentru caracterizarea excitabilitatii, determinarea cronaxiei este mai valoroasa decat a reobazei si a timpului util, pentru ca valoarea ei variaza putin la modificari mai mari de curent asa cum rezulta din curba excitabilitatii in functie de timp, stabilita de Lapicque, care a si introdus aceasta notiune. Valoarea cronaxiei este de 10-30 de ori mai mica decat a timpului util, variind intre 0,1-0,6 ms.

Nervii muschilor albi, ca si acestia din urma, au o cronaxie mai mica si, in consecinta, o excitabilitate mai mare decat cei rosii. Acelasi lucru rezulta si din reobaza mai mica pe care o au primii. In trasmiterea sinaptica s-a atribuit o mare importanta egalitatii dintre cronaxia nervilor si a muschilor corespunzatori. Lapicque a presupus ca transmiterea excitatiei de la nerv la muschi ar fi conditionata de acest izocronism.

Cronaxia lor are intr-adevar o valoare apropiata. Daca diferenta dintre ele are o valoare dubla (heterocronism), transmiterea impulsului nervos nu mai are loc. Se presupune ca oboseala musculara s-ar putea datora si acestui heterocronism.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 2 iunie, 2020, 13:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *