Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Cubitus (Ulna)

Cubitus (Ulna)

Cubitus (Ulna)

Este un os lung, pereche si nesimetric, situat intern fata de radius, si prezinta un corp (diafiza) si doua extremitati (epifize). Pe scheletul articulat este putin oblic de sus in jos si mediolateral.

Diafiza cubitusului (corpus ulnae) este mai voluminoasa catre extremitatea superioara, este putin concava inainte si are forma de prisma triunghiulara, prezentand trei fete (anterioara, posterioara si mediala) si trei margini (anterioara, posterioara si laterala).

Fata anterioara a diafizei cubitale este mai lata in cele trei patrimi superioare unde se insera muschiul flexor comun profund al degetelor si mai ingusta si convexa in patrimea distala unde se insera extremitatea interna a muschiului patrat pronator. Prezinta gaura nutritiva a osului.

Fata posterioara a diafizei cubitale prezinta in partea superioara o suprafata triunghiulara rugoasa pe care se insera muschiul anconeu. Inferior acestei suprafete, restul fetei posterioare a cubitusului este impartita de o creasta longitudinala in doua parti: o portiune mediala unde se insera muschiul cubital posterior (extensor ulnar al carpului) si o portiune laterala care la randul ei este impartita de o serie de linii oblice, in mai multe campuri suprapuse, pe care se insera muschii: scurtul supinator si cei patru muschi profunzi ai antebratului: lungul abductor al policelui, scurtul extensor al policelui, lungul extensor al policelui si extensorul propriu al indexului.

Fata mediala a diafizei cubitale este foarte lata in portiunea superioara unde este capitonata de muschiul flexor comun profund al degetelor si este foarte ingusta si rotunjita in portiunea inferioara unde este acoperita de piele.

Marginea anterioara a diafizei cubitale incepe de la procesul coronoidian si se termina la cel stiloidian. Prezinta insertiile muschilor flexor comun profund si patrat pronator.

Marginea posterioara a diafizei cubitale are forma de “S” italic si in cele trei patrimi superioare, se insera muschii: flexor comun profund si cubital anterior iar in treimea mijlocie se insera cubitalul posterior.

Marginea laterala a diafizei cubitale este cea mai ascutita. Pe ea se insera ligamentul interosos. In partea superioara se bifurca delimitand intre bifurcatiile ei mica cavitate sigmoida a cubitusului (incizura radialis). Ramura de bifurcatie posterioara poarta numele de  creasta muschiului supinator (crista musculi supinator) pe care se insera muschiul omonim.

Extremitatea proximala a cubitusului este formata din doua apofize mari:

 • apofiza olecraniana (olecranon), care este verticala, situata postero-superior;
 • apofiza coronoida (processus coronoideus), orizontala, situata antero-inferior.

Cele doua apofize delimiteaza intre ele marea cavitate sigmoida (incizura trochlearis) care se articuleaza cu trohleea humerala, prezentand pe linia mediana o creasta verticala care corespunde santului trohleei, iar pe liniile acestei creste se gasesc doua fatete care corespund celor doi versanti ai trohleei humerale.

Apofiza olecraniana are forma de piramida patrulatera, prezentand:

 • o baza, care face corp comun cu osul cubital,
 • un varf, care in miscarile de extensie ale antebratului pe brat patrunde in gropita olecraniana a humerusului,
 • fata anterioara, articulara, care face parte din marea cavitate sigmoida,
 • fata posterioara pe care se insera muschiul triceps brahial,
 • fata mediala pe care se insera ligamentul lateral intern a articulatiei cotului,
 • fata laterala pe care se insera muschiul anconeu.

Apofiza coronoida prezinta:

 • o baza care face corp cimun cu osul cubital,
 • un varf, care in miscarile de flexie ale antebratului pe brat, intra in fosa coronoidiana a humerusului,
 • fata superioara, articulara, care ia parte la formarea marii cavitati sigmoidiene,
 • fata inferioara, care prezinta rugozitati, pe care se vor insera fasciculul anterior al ligamentului lateral intern al cotului si fascicule din muschii flexor comun superficial si rotund pronator si o margine externa pe care se prinde extremitatea interna a ligamentului inelar si fasciculul anterior al ligamentului lateral extern a articulatiei cotului.

Sub procesul coronoidian se gaseste tuberozitatea ulnei pe care se insera muschiul brahial.

Pe fata laterala a extremitatii proximale a cubitusului se mai gaseste o mica fateta articulara de forma semilunara, numita mica cavitate sigmoida sau incizura radiala (incizura radialis), care se articuleaza cu circumferinta cupusoarei radiare.

Extremitatea distala a cubitusului, prezinta doua formatiuni: capul cubitusului si apofiza stiloida. Capul cubitusului (caput ulnae) se articuleaza in partea externa cu mica cavitate sigmoida a radisului, iar in partea inferioara se articuleaza cu osul piramidal. Capul cubitusului se prelungeste inferior si medial cu apofiza stiloida (processus styloideus) pe varful careia se insera ligamentul colateral medial al articulatiei pumnului. Pe fata posterioara a apofizei stiloide se gaseste santul prin care aluneca tendonul muschiului cubital posterior (extensor ulnar al carpului).

Vascularizatie si inervatie: este vascularizat de ramuri ale arterei cubitale si inervat de ramuri din nervul cubital. 

Palparea:

Se palpeaza toata marginea posterioara, incepand de la apofiza olecraniana si pana la capatul cubitusului. Se poate palpa mai ales apofiza olecraniana cu marginile si santurile condilo si epitrohleo- olecraniene si capul cubitusului cu apofiza stiloda care depaseste planul posterior, lasand impresia unei clape de pian. Apofiza olecraniana cu epitrohleea si epicondilul se gasesc pe aceeasi linie atunci cand membrele superioare se gasesc in pozitie anatomica. Daca se face flexia antebratului pe brat atunci aceste trei eminente osoase se gasesc asezate in triunghi echilateral. Din fata anterioara a cubitusului se poate palpa in partea proximala varful apofizei coronoide atunci cand musculatura nu este prea dezvoltata si cele doua treimi distale a fetei anterioare si interne a cubitusului. 

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • extremitatea cea mai voluminoasa a osului;
 • marginea cea mai ascutita a diafizei cubitale.

Superior se pozitioneaza extremitatea cea mai voluminoasa a osului, asezata sa priveasca anterior cavitatea articulara care se gaseste la nivelul extremitatii superioare a osului. Marginea cea mai ascutita a osului se aseaza extern.

Anatomie aplicata:

Datorita dispozitiei anatomice, cele mai frecvente fracturi se intalnesc la nivelul treimii inferioare sau a apofizei stiloide.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *