Prima Pagina » Corpul Uman » Culoarea pielii

Culoarea pielii

Culoarea pielii se datoreaza pigmentului negru denumit melanina. Melanina se gaseste, de asemenea, in par si iris. Ea este formata in celulele denumite melanocite, situate in stratul bazal al tegumentului.

Indiferent de tipul rasial, acelasi numar de melanocite este intalnit in pielea fiecarei fiinte umane. Cantitatea de melanina produsa de aceste celule prezinta mari variatii. La rasa neagra, melanocitele sunt mai mari si produc mai mult pigment. Functia melaninei este de a proteja pielea fata de  radiatia solara; cu cat pielea are o culoare mai inchisa, cu atat sunt mai putin probabile arsurile datorate radiatiei solare.

Procesele chimice complexe ale organismului ce convertesc aminoacidul, tirozina, in melanina au loc la periferia melanocitului. Odata format, pigmentul se deplaseaza spre centrul celulei pentru a acoperi si proteja astfel nucleul celular.

Expunerea la lumina ultravioleta, fie prin surse artificiale, fie prin radiatia solara,stimuleaza producerea de melanina printr-un proces fiziologic de bronzare. Are loc formarea melaniei, celulele se maresc si culoarea pielii devine mai inchisa. Raspunsul este variabil de la individ la individ, dar toate persoanele, in afara de albinosi, devin mai pigmentate urmare acestei expuneri prelungite la lumina solara.

Alti factori care contribuie la coloratia pielii sunt sangele din vasele sanguine tegumentare si coloratia galbena naturala a tesutului. Coloratia pielii poate fi modificata ca urmare a unei stari particulare a nuantei sangelui din vasele pielii. Astfel devenim „palizi”  in conditii de frica, cand vasele mici se inchid, „rosii sau pletorici” la manie datorita cresterii fluxului sanguin si cianotici, „albastri” la frig, cand mare parte din oxigenul din sange este transportat spre tesuturi pe masura ce fluxul sanguin scade.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 16 august, 2019, 7:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *