Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Curosurf

Curosurf

Prospect

Compozitie:

Curosurf – este un surfactant natural, obtinut din plamani de porc, al carui continut este constituit aproape numai din fosfolipide, in particular – Fosfatidilcolina (circa70% din continutul total de fosfolipide) si circa 1-2% de proteine hidrofobice cu masa moleculara mica, specifice surfactantului SP-B si SP-C.

Indicatii:

Produsul se foloseste in tratamentul nou-nascutilor prematur, cu sindrom de detresa respiratorie (RDS).

Administrare:

Cantitatea indicata este o unica doza de 200 mg/kg corp. Se pot administra si 1-2 jumatati de doza suplimentara de 100 mg/kg fiecare dintre ele la o distanta de 12 ore una de alta, la nou-nascuti care mai necesita inca ventilatie conform cu starea clinica a acestora. Este indicat ca tratamentul sa inceapa imediat dupa ce s-a diagnosticat RDS. Curosurf este disponibil in flacoane care vor fi conservate in frigider la o temperatura cuprinsa intre +2 si +8C. inainte de a fi utilizate, flacoanele se vor incalzi la 370 grade Celsius si se vor agita pana cand solutia devine omogena.

Continutul flaconului va fi aspirat cu o seringa sterila cu ac subtire si va fi administrat ca doza unica (2,5 ml/kg) direct in partea inferioara a traheei. Aceasta operatie va fi urmata de 1-2 minute de ventilatie manuala. In alternativa, pentru ca produsul Curosurf sa ajunga gradual in fiecare plaman, este posibila administrarea in partea inferioara a traheei a dozei injumatatite (1,25 ml/kg), la interval de 1 minut fiecare, intorcand nou-nascutul pe o parte si pe alta, permitand astfel distribuirea produsului in fiecare plaman. Distribuirea fiecarei jumatati de doza este urmata de un minut de ventilatie manuala cu aceeasi concentratie de oxigen folosita cu ventilatorul. Curosurf poate fi distribuit in plamani folosind ventilatorul in locul ventilatiei manuale. Legatura cu ventilatorul va fi efectuata initial cu aceeasi valoare de oxigen folosita inainte de a fi administrat. De altfel imediat dupa aceasta operatie poate fi necesara o reglare in baza conditiilor clinice si in urma analizelor de gaz in sange. Dupa administrare este recomandata verificarea si reglarea cantitatii de gaz in sange deoarece se pot produce o cresterea PaO2 si o saturatie de oxigen. Pentru a preveni o hiperoxigenare ser ecomanda a tine sub control PO2 transcutanat sau saturatia de oxigen.

Contraindicatii:

Pana la ora actuala nu s-a notat nici un fel de contraindicatie specifica a medicamentului Curosurf.

Precautii:

Curosurf se administreaza numai in spital de catre personal medical instruit si cu experienta in terapia intensiva a nou-nascutilor prematuri, avand la dispozitie aparate adecvate pentru ventilatie si terapie a nou-nascutilor cu RDS. La nou-nascutii prematur in urma unei rupturi a membranelor (superioara a 3 saptamani) rezultatele administrarii de surfactant exogen poate sa nu fie satisfacatoare.

Reactii adverse:

Pana in momentul de fata nu au fost semnalate efecte secundare ale medicamentului Curosurf.

Pret:

Curosurf suspensie intratraheala 80 mg/ml cutie cu 2 flacoane din sticla incolora de 1,5 ml suspensie este disponibil in unele farmacii la un pret mediu de 2300 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 14 ianuarie, 2020, 23:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *