Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pediatrie » Date Generale Despre Rahitism

Date Generale Despre Rahitism

Date Generale Despre Rahitism

Definitie

Rahitismul semnifica o tulburare de mineralizare a matricei proteice osoase si acumularea, cresterea matricei cartilaginoase, aparuta in perioada de crestere, in principal ca urmare a unui deficit de vitamina D. Cea mai frecventa la sugar si la copilul mic este forma carentiala prin hipovitaminoza D cu perturbarea consecutiva a metabolismului fosfo-calcic si a mineralizarii normale a oaselor.

La osul matur, prin lipsa de mineralizare, se produce osteomalacie, adica o cantitate crescuta de tesut osteoid nemineralizat acopera trabeculele osoase. Dupa intensitatea manifestarilor se disting doua forme de rahitism; usoare si grave.

In formele usoare ele nu se vad, trebuie descoperite si cautate atent, dar orice rahitism usor la inceput se poate trnasforma intr-unul grav daca nu se instituie tratamentul potrivit. Formele grave de rahitism, cu deformari mari, lasa sigur sechele ce persita de-a lungul intregii copilarii si chiar la varsta adulta.

Metabolismul Vitaminei D

Vitamina D este liposolubila, se absoarbe in intestinul subtire in prezenta sarurilor biliare si a lipazei si este transportata in sange legata de o α-2 globulina din grupa Gc. In ficat are loc prima hidroxilare care trtansforma vitamina D in 25-hidroxi vitamina D sub actiunea unei 25 hidroxilaze.

25-OH-D este principalul metabolit circulant al vitaminei D, iar concentratia sa plasmatica 10-30 mg/ml variaza cu gradul de insorire.

In rinichi are loc o a doua hidroxilare a vitaminei D sub actiunea 1-α hidroxilaze, rezultand 2 metaboliti principali: 1-α, 25 dihidroxivitamina D si 24,25 dihidroxivitamina D.

1-α, 25 (OH)2 D3 reprezinta forma activa a vitaminei D (calcitriol).

1-α hidroxilaza este o enzima mitocondriala situata in celulele tubului contort proximal aflata in principal sub controlul parathormonului (PTH); cresterea nivelului PTH stimuleaza sinteza de 1-α, 25 (OH)2 D3 in timp de scaderea lui o inhiba.

Vitamina D2 (ergocalciferolul) umeaza aceleasi etape de metabolizare in producerea 1-α, 25 (OH)2 D3 si are activitate biologica similara calcifeolului.

Excretia de metaboliti ai vitaminei D se face pe cale biliara si intestinala. In urina vitamina D se elimina sub forma glico-conjugata sau sub forma altor derivati hidrosolubili.

Rolul fiziologic al Vitaminei D

1-α, 25 (OH)2 D3 actioneaza la nivelul a 3 organe tinta:

 • intestin subtire: creste absorbtia activa de calciu in duoden si jejun si stimuleaza absorbtia intestinala de fosfor;
 • oase: stimuleaza resorbtia osoasa cu eliberarea de calciu si fosfor in spatiul extracelular, induce sinteza poetica la nivelul nucleilor celulelor tinta osoase, favorizand mineralizarea osului;
 • rinichi: creste reabsorbtia tubulara a calciului si fosforului.

Etiologia rahitismului

Factorii determinanti sunt:

Aportul insuficient de vitamina D3 naturala (rezultata din transformarea provitaminei din piele sub actiunea razelor solare, aceasta fiind si principala sursa de vitamina D2 provenita din alimentatie).

Factorii favorizanti sunt: expunerea insuficienta la razele solare, in special la ultraviolete, excesul de fainoase ori lapte de vaca fara adaos de vitamine la sugar, profilaxia incompleta cu vitamina D, nevoi crescute (ex.prematuri).

Cauzele rahitismului sunt strans legate de imprejurarile care produc saracirea organismului in vitamina D si in sarurile minerale.

Totusi fenomenul osificarii este in functie nu numai de prezenta vitaminei D si a sarurilor minerale cat si de echilibrul dintre celelalte principii alimentare, de influentele nocive pe care le poate suferi organismul si chiar factorul individual ce tine de varsta si constitutie.

Cauzele rahitismului: trebuie cautate conditiile de mediu cu lipsa de aer si lumina in orasele cu cladiri inalte, atmosfera incarcata cu gaze, praf, fum, vapori de apa. Pana la varsta de 4-5 luni alimentati prost condusa mai ales in cazurile de alimentatie artificiala si mixta contribuie in egala masura la imbolnavirea de rahitism ca si nerespectarea conditiilor de igiena.

Fiziologie

Carenta endo sau exogena de vitamina D are ca efect scaderea absorbtiei calciului la nivelul intestinului subtire si tendinta la hipocalcemie.

Calcemia este insa o constanta a homeostaziei organismului uman foarte strans reglata.

Paratiroidele sunt constituite din cordoane celulare anastomozate si o stroma conjunctiva care contine vase sanguine, limfatice si nervi. Celulele paratiroide sunt de doua tipuri si anume: celulele principale sau neglandulare, cele mai numeroase la om, pana la pubertate singurul tip celular prezent, cu citoplasma clara si celulele oxifile care apar in glande numai dupa nastere.

Paratiroidele sunt glande endocrine indispensabile vietii deoarece prin hormonii lor contribuie la controlul homeostaziei serice a Calciului si fosforului de care depinde activitatea unor organe si functii vitale. Activitatea partiroidiana este conditionata de nivelul concentratiei sanguine a calciului ionizat care actioneaza direct asupra glandei, determinand printr-un mecanism de feed-back stimularea secretiei cand calcemia are tendinta spre scadere si inhibarea secretiei cand calcemia creste.

Efectele PTH de mentinere a homeostaziei calcice se realizeaza prin actiunea la 3 nivele:

 • la nivel intestinal, impreuna cu calcitriolul, creste absorbtia intestinala de calciu;
 • la nivelul osului determina printr-un mecanism rapid (prin cresterea permeabilitatii osteocitelor pentru Calciu si activarea pompei de calciu care le transporta in lichidul extracelular) si unul mai lent (cresterea numarului si intensificarea activitatii osteoclastelor) mobilizarea calciului din oase si a fosforului si inhibitia osteogenezei;
 • la nivelul rinichilor creste absorbtia Calciului din tubul contort distal (inhiba resorbtia fosfatului) si de asemenea a Magneziului. De asemenea PTH actioneaza la nivel renal prin reglarea unei enzime (1-α hidroxilaza) ce intervine in formarea unui hormon calcitaminotrop

Calcitonina actioneaza in final hipercalcemiant:

 1. scaderea permeabilitatii membranei osteocitelor pentru calciu, impiedicand astfel trecerea calciului in lichidului extracelular;
 2. inhibitia activitatii osteoclastelor si recaderea numarului lor, ceea ce duce la scaderea procesului de resorbtie osoasa;
 3. stimularea eliminarilor renale de Calciu si Magneziu si de asemenea stimularea formarii calcitriolului la nivel renal.

Calcitriolul este un metabolit activ al vitaminei D3 si care se activeaza prin doua hidroxilari succesive, rezultand in final 1,25 (OH)2 D3 considerat un hormon hipercalcemiant care actioneaza specific la nivelul a 3 organe:

 1. la nivelul intestinului participa impreuna cu PTH la cresterea absorbtiei Calciului;
 2. la nivelul osului mobilizeaza Calciul si Fosfatului prin stimularea activitatii osteoclastelor;
 3. la nivel renal induce reabsorbtia Calciului.

Ca efect al carentei in vitamina D si al hiperparatiroidismului reactional, osul rahitic sufera urmatoarela modificari:

 • insuficienta mineralizare a matricei proteice;
 • formarea exuberanta de tesut osteoid care nu se mai mineralizeaza;
 • tesutul osteoid exuberant si matricea osoasa insuficient mineralizata nu confera suficienta duritate si astfel oasele se indoaie sub greutatea corpului. Osul isi pierde rigiditatea, extremitatile distale se latesc si pot aparea chiar fracturi in formele grave de boala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 10 aprilie, 2013, 8:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *