Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Defecte ale Biosintezei si Actiunii Testosteronului

Defecte ale Biosintezei si Actiunii Testosteronului

Deficitul de 17-beta-hidroxisteroid dehidrogenaza – enzima, responsabila de conversia androstendionului in testosteron, are mai multe izoforme, una dintre ele se exprima la nivel testicular iar deficitul ei este responsabil de absenta virilizarii OGE, astfel fenotipul este feminin in majoritatea cazurilor, cu testicule la nivelul canalelor inghinale si rudiment de vagin. In mod caracteristic apare la pubertate ginecomastia si o virilizare accentuata datorita conversiei periferice, extraglandulare a androstendionului in testosteron.

Deficitul de 5-alfa-reductaza tipul II, asemanator precedentului, testiculele sunt normal diferentiate dar lipseste enzima care transforma testosteronul in DHT, considerat hormonul activ, de aproximativ 50 de ori mai puternic, in lipsa caruia masculinizarea optima a organele genitale externe nu poate avea loc. Astfel se descrie micropenis, scrot de dimensiuni reduse, hipospadias, sinus uro-genital si rudiment vaginal care se termina orb. OGI sunt masculine. La pubertate apare din nou virilizarea accentuata dar fara ginecomastie si acnee. Explicatia rezida din prezenta a doua izoforme enzimatice, tipul I (se exprima in piele) si II (cu expresie preponderent la nivelul OGE si prostatei). Diagnosticul se confirma prin evidentierea unui raport crescut T/DHT.

Hipoplazia celulelor Leydig, apare ca urmare a unor mutatii ale receptorului LH/hCG care determina un fenotip variabil, organele genitale externe sunt frecvent de tip feminin dar poate aparea hipospadias si micropenis, criptorhidie (cu testiculele mici). Derivatele ductelor mulleriene dispar datorita functiei nealterate a celulelor Sertoli unde se produce AMH. Lipseste masculinizarea pubertara.

Sindroamele de rezistenta (insensibilitate) la androgeni. Forma completa (sindromul testiculului feminizant sau Morris) apare datorita mutatiilor genei receptorului androgenic (androgen receptor, Xq11-q13) si se caracterizeaza prin:

  • cariotip 46,XY;
  • testicule prezente bilateral (la nivel inghinal sau in micul bazin), absenta sau hipoplazia derivatele ductelor wolffiene;
  • organe genitale externe de tip feminin, hipoplazia labilor mici si a clitorisului, vagin rudimentar terminat in fund de sac;
  • La pubertate prin cresterea sintezei LH creste si testosteronul plasmatic (valori similare sexului masculin), care va fi aromatizat in estradiol in tesuturile periferice, astfel se dezvolta caracterele sexuale secundare de tip feminin, insa lipseste sau este foarte redusa pilozitatea pubiana si axilara (hairless women). Absenta menarhei (amenoree primara) este constanta iar inaltimea este de obicei peste medie.

Prepubertar se suspicioneaza clinic in cazul in care la un copil cu fenotip feminin se evidentiaza o hernie inghinala sau prezenta unei mase de marimea si consistenta testiculului la nivel labial. Tratamentul consta din extirparea gonadelor (risc crescut de malignizare) de preferat postpubertar si substitutie cu estrogeni. Uneori este nevoie de consiliere psihologica si reafirmarea identitatii de tip feminin.

Formele incomplete de rezistenta la androgeni cuprind mai multe variante (sindromul Reifenstein) cu un spectru de manifestari clinice deosebit de variabil: OGE pot prezenta diferite grade de ambiguitate sau pot fi de tip masculin cu micropenis, testicule mici, hipospadias. Este prezent vaginul rudimentar dar uterul este absent. La pubertate apare ginecomastia iar masculinizarea nu este in general corespunzatoare.

Forma considerata a fi manifestarea cea mai usoara in acest sindrom este infertilitatea (azoospermia din cauza opririi spermatogenezei) la un barbat cu OGE normal conformate si ginecomastie. La fel ca in forma completa, LH, FSH, estradiolul, testosteronul plasmatic, bazal si stimulat cu hCG sunt crescute dupa pubertate.

Acest sindrom trebuie diferentiat de alte tipuri de 46, XY DSD in special de disgenezia gonadala pura, enzimopatiile ce afecteaza biosinteza testosteronului, deficitul de 5a-reductaza – toate au testosteronul bazal si stimulat cu valori reduse.

In formele cu ambiguitatea OGE decizia de incadrare si crestere a copilului pentru sexul masculin poate fi luata dupa o cura de 3 luni cu 25 mg testosteron enantat/luna, daca penisul creste cu cel putin un cm in acest interval, rezistenta la androgeni poate fi depasita iar la pubertate acestia vor avea nevoie de doze mari de androgeni pentru virilizare completa. Daca se considera oportuna incadrarea la sexul feminin, gonadectomia prepubertara se impune.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 9:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *