Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Definitia si clasificarea astmului

Definitia si clasificarea astmului

Astmul este definit ca o boala inflamatorie cronica a cailor aerifere (indiferent de forma de severitate), cu exacerbari recurente, in a carei patogenie sunt implicate, cu diverse roluri, multe celule si elemente celulare. Inflamatia cronica este asociata cu hiperreactivitate bronsica, obstructie a cailor aerifere (extinsa, dar variabila, frecvent reversibila spontan sau prin tratament) si cu simptome respiratorii reprezentate de episoade recurente de wheezing, dispnee, senzatie de constrictie toracica si tuse, in special noaptea sau dimineata devreme. Ghidurile internationale actuale recomanda termenul corect de astm, si nu de astm bronsic, deoarece etichetarea ca “astm cardiac” a insuficientei ventriculare stangi este considerata gresita.

Clasificarea etiopatogenica conform Organizatiei Mondiale de Alergie (WAO, 2004) cuprinde: astmul alergic (cu mecanisme imunologice de initiere a inflamatiei cailor aerifere) si astmul nealergic (cu mecanisme de initiere a inflamatiei care nu sunt bine definite, dar cu modificari inflamatorii similare cu cele din astmul alergic).

Astmul alergic mediat IgE reprezinta 80% din cazurile de astm la copil si peste 50% din cazurile la adult. Se asociaza adesea cu antecedente pesonale/heredocolaterale de boli alergice. Termenii de “astm extrinsec” sau “exogen” nu mai trebuie utilizati pentru astmul alergic. Importanta altor mecanisme imunologice in initierea inflamatiei asociate cu astmul alergic necesita investigatii suplimentare. Astmul nealergic se asociaza frecvent cu polipoza nazala si hipersensibilitate la aspirina / antiinflamatoare nesteroidiene clasice. Termenii de “astm intrinsec” sau “endogen” nu trebuie utilizati pentru astmul nonalergic.

Sindromul rinita alergica si astm coexistent (Combined Allergic Rhinitis and Asthma Syndrome, CARAS) este un termen nou propus pentru definirea unei boli unice a cailor aerifere.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 2 mai, 2020, 19:54

3 Discutii la Definitia si clasificarea astmului

 1. Ramona 02/02/2012 at 10:16

  Ar trebui si eu sa mergi la medic. Fiul meu de 8 ani are astm face tratament si alearga toata ziua. Nu are probleme datorita tratamentului si banuiesc ca si eu am astm, am dureri in piept, sufocare la efort, la urcarea scarilor si mai ales seara. E teroare, tusesc mereu, trebuie sa ai grija sa nu ai mucegai, sa eviti umezeala, sa nu fumezi. Poti sa iti faci un aerosol cu ser fiziologic. Pe mine ma ajuta. Sa mergi la un alergolog, iti va spune ce ai si ce sa faci.

  Răspunde
 2. ENACHE DANIELA 11/01/2012 at 17:21

  Buna.Fiul meu are ,sindromul widal…..aceasta triada de .polipoza nazala,asm alergic sau nealergic si alergie la aspirina.Va rog,spuneti-mi,care sint pasi pe care trebuie sa-i urmez pentru insanatosirea fiului meu,?

  Răspunde
  • DoctorFrog 12/01/2012 at 12:01

   Tratamentul actual presupune desensibilizarea la aspirina efectuat la o clinica sau un spital specializat in astfel de tratamente. Pacientii astfel tratati au nevoie mai mica de medicamente pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei, multi au relatat un simt al mirosului imbunatatit.

   Totusi chiar si in urma tratamentului de desensibilizare bolnavii pot continua sa foloseasca corticosteroizi topici nazali (Betametazona, Beclomethasone, Budesonid, Fluticazona) concomitent cu corticosteroizi inhalatori si antagonisti ai leucotrienelor precum Montelukast, Zafirlukast sau Zileuton.

   Unii pacienti necesita administrarea de corticosteroizi pe cale orala pentru a atenua simptomatologia astmului si congestionarii nazale, sinuzitei cronice sau recurente din cauza inflamatiei nazale. Ca un tratament adjuvant se impune operatia de indepartare a polipilor nazali, chiar daca ei se refac, in special la pacientii care nu au realizat desensibilizarea la aspirina.
   Un aport alimentar scazut de salicilati ajuta la diminuarea simptomatologiei.
   In urma unui studiu recent sa observat ca administrarea de Omeprazol (inhibitor al pompei de protoni) ar imbunatati fluxul de aer din caile aerine nazale la pacientii care sufera de polipoza nazosinusala.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *