Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Depresiile Tardive la Varstnici

Depresiile Tardive la Varstnici

Depresiile Tardive la Varstnici

Sunt cele mai frecvente afectiuni psihice intalnite la varstnici (15%). Apar in nevroze, boli cerebrale, degenerative, vasculare, endocrine, metabolice, dar si in psihoze maniaco depresive, melancolia de involutie sau in formele reactive (traume psihice, stressuri, neadaptare etc). Unii autori disting depresia nevrotica si depresia psihotica. Ultima are o nota de gravitatie. intotdeauna depresiile coexista cu afectiuni somatice. Bolile cardiovasculare, gastrointestinale, hipertiroidismul, etc., se insotesc si de stari depresive.

Clinic predomina ideile depresive, ipohondrice si de negatie, sentimente de culpabilitate, inutilitate, autoacuzare. In formele grave apar deliruri, idei de persecutie, confuzii si halucinatii, dezordinea afectiva. Si dupa unele medicamente poate apare agravarea starii depresive (tranchilizante, rezerpina, clonidina, propanololul, metil-dopa). Dupa fiecare faza depresiva, intervalul liber se scurteaza. La aparitia lor, contribuie ca in toate bolile psihice si factorii psihosociabili. Important este diagnosticul diferential intre depresie si demente.

Tratamentul, vizeaza:

  • ameliolarea mijloacelor psihosociale: climatul psihologic familiar favorabil, legaturi afective si uneori pregatirea psihologica.
  • tratamentul bolilor cerebrale organice tratabile si a bolilor somatice coexistente (diabet zaharat, boli digestive etc).
  • tratamentul psihofarmacologic. Acesta consta in administrarea de psihoanaleptice sau timoanaleptice de tipul produselor procainice. In formele mai grave se administreaza antidepresive (antideprin sau amitriptilina), anxiolitice (haloperidol, tioridazin, meclofenoxat, etc). O atentie deosebita trebuie acordata tendintelor la sinucidere.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 9:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *