Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Anatomia si fiziologia rectului

Anatomia si fiziologia rectului

Rectul este segmentul terminal al intestinului gros si al tubului digestiv.

Anatomia rectului:

Limita superioara a rectului este data de punctul de terminare al mezocolonului sigmoid, care corespunde vertebrei 3 sacrale (jonctiunea recto – sigmoidiana), iar limita inferioara este reprezentata de jonctiunea tegumentului anal cu pielea perineului. Rectul continua colonul, coboara prin pelvis, strabate perineul si se deschide la exterior prin anus.

Rectul are doua portiuni: una pelviana, mai lunga si mai larga, numita ampula rectului, alta perineala, ingusta si mai scurta numita canalul anal. Rectul prezinta in plan sagital doua curburi, una cu concavitatea anterioara, care urmeaza fata anterioara a sacrului si alta cu concavitatea posterioara. Rectul are aspect fusiform, deoarece cele doua extremitati sunt mai inguste, iar portiunea din mijloc mai dilatata. Cand este gol rectul are aspect aproape tubular.  Suprafata exterioara prezinta un aspect fascicular, carnos de culoare rosiatica. Lungimea rectului este de 12-14 cm din care 9-11 cm revin portiunii ampulare si 3-3,5 cm revin canalului anal.

Raporturi : Ampula rectala este situata in partea posterioara a escavatiei pelviene, intre vertebra S 4 si locul de insertie al muschilor ridicatori anali, ocupand loja rectala.

Loja rectala este delimitata astfel:

 • Posterior: sacrul si coccisul , pe care se insera muschii piriformisi coccigian;
 • Pe partile laterale: muschii ridicatori anali;
 • Anterior: se gaseste fascia prostatoperitoneana la barbat; parametrul la femeie;
 • In jos: loja este inchisa prin aderentele ridicatorilor anali si a fasciilor lor la peretii rectului;
 • In sus: loja este inchisa in mod incomplet de peritoneu.

In interiorul acestei loji, ampula se gaseste invelita intr-o teaca fibroasa, proprie, groasa, rezistenta, elastica, adeseori infiltrata de grasime numita fascia rectala.

Canalul anal e cuprins in grosimea perineului si se deschide la exterior prin anus. Mijloacele sale de fixare sunt date de aderentele la muschii ridicatori anali, transvers profund al perineului , sfincter striat extern ca si la fasciile si centrul tendinos al perineului.

Canalul anal are urmatoarele raporturi:

 • fata posterioara: ci chinga ridicatorilor anali, ligamentul anococcigian si prelungirile posterioare ale foselor ischiorectale;
 • fetele laterale: dreapta si stanga formeaza o buna parte a peretelui madial al fosei ischiorectale respective;
 • fata anterioara are raporturi diferite la barbati si la femei.

La barbat: canalul anal stabileste raporturi succesive de sus in jos cu: varful prostatei, uretra membranoasa, muschiul transvers profund al perineului, glandele bulbo uretrale, bulbul penisului.

La femeie: raporturile anterioare ale canalului anal se fac cu peretele posterior al vaginului, delimitandu-se in felul acesta spatiul recto – vaginal posterior, atat la barbat cat si la femeie rectul se afla in raport cu sacrul si cu coccisul de care este despartit printr-un tesut conjuctiv lax, bogat in vase sangvine, vase limfatice si nervi.

Anterior, la barbat rectul vine in raport cu vezica urinara, cu prostata si veziculele seminale; la femeie vezica urinara, uterul si vaginul .

Configuratia anatomica este diferita in cele doua portiuni ale rectului .
Ampula rectala prezinta o serie de plice longitudinale , pasagere existente doar la rectul in stare de vacuitate si care dispar la rectul destins ; cateva cute transversale permanente numite plici transversale ale rectului sau valvulele lui Huston . In canalul anal aspectul interior e caracterizat prin prezenta coloanelor , valvulelor si sinusurile anale .

Coloanele anale Morgagni sunt 8 – 10 plice longitudinale permanente , cu o lungime de 12 – 15 mm ce contin in axul lor un fascicul de fibre longitudinale si ramuscule fine ale arterei si venei rectale superioare .

Bazele a doua coloane anale vecine sunt unite printr –o mica plica semilunara a mucoasei, numita valvula anala Morgagni .

Numarul valvulelor este egal cu cel al coloanelor . Intre valvula si peretele canalului anal se delimiteaza sinusul anal Morgagni . Acesta apare astfel ca portiunea inferioara inchisa in fund de sac a depresiunii (santului) dintre coloanele Morgagni.  Zona hemoroidala este o arie circulara a canalului anal , care corespunde portiunilor mai proeminente ale coloanelor anale. O alta zona a canalului anal este pectenul sau zona  intermediara, care are forma circulara, incepe la linia pectinata si coboara pana la nivelul “liniei albe” a lui Hilton. Dedesuptul liniei Hilton pana la anus se gaseste ultima zona a canalului anal ce masoara 6 – 8 mm inaltime .

Structura rectului : Tunica externa este formata din peritoneu si adventice . Peritoneul acopera numai jumatatea anterosuperioara a ampulei rectale , adventicea acopera restul rectului si este formata din tesut conjuctiv lax.
Tunica musculara este alcatuita din :

 • Stratul longitudinal care se gaseste la exterior rezultand din disperarea celor doua tenii de pe colonul sigmoid.
 • Stratul circular se gaseste profund si se intinde pe toata lungimea rectului. La nivelul canalului anal fibrele circulare se hipertrofiaza formand sfincterul anal intern cu o grosime de 3 – 5 cm in afara lui, separat prin fibre longitudinale se afla sfincterul anal extern.
 • Stratul submucos sau tunica submucoasa permite alunecarea mucoasei si contine retele vasculare, mai ales plexuri venoase.


Tunica mucoasei:
La nivelul jonctiunii rectosigmoidiene se face trecerea brusca intre mucoasa usor rugoasa a colonului la cea neteda a rectului.
Inervatia: Inervatia somatica a rectului este asigurata prin ramuri din plexul rusinos pentru muschiul sfincterului extern la portiunea superioara a ampului vine plexul rectal superior; la portiunea suoerioara a rectului vine plexul rectal mijlociu.
Inervatia vegetativa este asigurata prin plexul hipogastric .

Fiziologia rectului:

Rectul este implicat in staza prefacatoare si in defecatie. Este dovedit ca mucoasa rectului detine proprietati de absorbtie in special pentru apa si substante dizolvate in ea. Datorita acestei proprietati exista convingerea ca fecalele continute in rect se solidifica si se reduc ca volum  prin absorbtia lichidelor, organizand bolul fecal in vederea evacuarii lui prin actul de defecatie .  In realitate, staza prefacatoare si definitivarea bolului fecal se realizeaza in portiunea terminala a sigmoidului, separata de ampula rectala, in dreptul jonctiunii rectosigmoidiene, de un sfincter functional. In majoritatea timpului, rectul nu contine materii fecale .
Cand in urma unor contractii si mitcari ale sigmoidului, fecalele din acest segment sunt impinse in rect, este initiata senzatia de dorinta de defecatie, inclusiv contractia reflexa a rectului si relaxarea sfincterelor anale.
Senzatia de nevoie de defecatie ia nastere prin excitarea unor proprioreceptori ai muschilor ridicatori anali .
Impingerea bolului fecal prin canalul anal determina, in mod reflex, hipotonia aparatului sfincterian si evacuarea usoara a continutului rectal.
Mecanismul continentei anale este ajutat de zone de presiune inalta din canalul anal in repaus (25 – 120 mm Hg) care ofera o bariera eficienta impotriva presiunii rectale joase (5 – 20 mm Hg). Ambele sfinctere contribuie la tonusul de repaus, dar presiunea de repaus este datorata in mare parte sfincterului intern. Cand ampula rectala este plina, presiunea exercitata pe peretii rectului determina staza in reteaua venoasa submucoasa si turgescenta venelor hemoroidale. In acest fel se etanseizeaza inchiderea canalului rectal.

Trecerea continua a materiilor fecale prin orificiul anal (incontinenta anala), este prevenita la subiectul normal, de contractie tonica a sfincterului anal intern si a sfincterului anal extern, care este un sfincter controlat prin sistemul nervos somatic si anume prin fibre ale nervilor rusinosi fiind un sfincter care permite controlul voluntar sau constient.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 15 decembrie, 2011, 7:55

2 Discutii la Anatomia si fiziologia rectului

 1. andrei 08/12/2016 at 20:24

  cum ferm , adica mai neelastic ?

  Răspunde
 2. cosmin 05/03/2012 at 20:46

  Buna ziua. intrebarea mea ar fi dupa cum urmeaza :

  Ce se gaseste in interiorul rectului, pe perete cam la 8 – 9 cm dinspre anus , pe partea dreapta vazut din fata ? daca e cumva pliul transvers inferior, atunci cum se simte acesta la pipait ? Este ferm ? Ca si un muschi ? Ce dimensiuni are ? Forma ? etc va multumesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *