Prima Pagina » Corpul Uman » Detaliile intestinului gros

Detaliile intestinului gros

Anatomistii impart intestinul gros in patru regiuni: cecul, colonul, rectul si canalul anal, care se deschide prin anus. Cecul si apendicele vermiform, care se desprinde din el, sunt ambele cai oarbe, fara nici o functie cunoscuta la om.

Prima parte a intestinului gros este denumita colon ascendent. Are un traiect ascendent catre partea dreapta superioara a cavitatii abdominale. La aproximativ 2-3 cm de extremitatea inferioara exista o jonctiune in forma de T cu ileonul (portiunea finala a intestinului subtire).

La nivelul hipocondrului drept, colonul face o curbura catre stanga, imediat sub ficat. Travesseaza cavitatea abdominala sub stomac si, apoi, ia un traiect descendent in partea stanga a corpului, pana in pelvis, unde se continua cu rectul.

Curbura colonului din partea stanga este denumita flexura hepatica; cea de-a doua, cand capata un traiect descendent, se numeste flexura splenica. Portiunea colonului ce traverseaza cavitatea abdominala este denumita colon transvers si, bineinteles, segmentul cu traiect descendent se numeste colon descendent.

Colonul reprezinta, de departe, cea mai mare portiune a intestinului gros, masurand 1.3 m. Functia colonului este de a transporta materiale solide la anus prin procesul de peristaltism si de a absorbi sodiul si apa, care ajung la el din intestinul subtire. Apa este absorbita in sange din resturile lichide ale digestiei.

Colonul ascendent, impreuna cu portiunea terminala a intestinului subtire, este vascularizat de artera mezenterica superioara. Artera mezenterica inferioara iriga restul colonului. Amandoua vasele sunt ramuri ale aortei. Ramuri ale venei porte aduc sangele de la intestin la ficat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 septembrie, 2011, 20:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *