Prima Pagina » Medicamente » Medicamente D » Dexametazona

Dexametazona

Prospect

Actiune:

Dexametazona este un glucocorticosteroid sintetic cu pronuntata activitate antiinflamatoare nespecifica, antialergica, antistres, antisoc si imunosupresoare fara efecte mineralocorticoide. Aceasta mobilizeaza glucoza din tesuturi prezentand o activitate glucogenica marcanta si stimuleaza catabolismul proteic. Dupa administrare, produsul difuzeaza rapid in tesuturi, atingand concentratia maxima in 7-20 minute, in functie de doza. Activitatea dexametazonei este de 30 de ori mai intensa decat a hidrocortizonului.

Indicatii:

In stari de stres si de soc toxic, hemoragic, traumatic, cardiovascular, septic, mioglobinurie, in procese inflamatorii: miozite, distrofii musculare, colagenoze, boli reumatice, hepatite acute si cronice, dermatite, limfangite, laminite, artrite, poliartrite, periartrite, bursite, tenosinovite; reactii alergice: eczeme, dermatite, urticarii, conjunctivite si rinite alergice, astm, emfizem, edeme, fotosensibilizari, alergii alimentare si medicamentoase; in inhibarea reactiilor de rejectie a grefelor.

Mod de folosire:

Se poate administra intraocular (sub forma de picaturi) subcutanat, intramuscular, intravenos sau periarticular, in functie de afectiunea tratata.

Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu sunt cunoscute date suficiente privind efectele dexametazonei administrate femeilor gravide sau care alapteaza. Tratamentul de lunga durata in timpul sarcinii poate intarzia cresterea fatului. Dozele mari administrate la femeia gravida pot determina, in mod exceptional, insuficienta corticosuprarenaliana la nou-nascut. Deoarece nu exista studii clinice privitoare la siguranta administrarii glucocorticoizilor la gravide, glucocorticoizii pot fi utilizati in timpul sarcinii numai la indicatia si sub supravegherea medicului dupa evaluarea raportului risc potential al fatului/beneficiu terapeutic al mamei. Nu se recomanda utilizarea in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Similar administrarii altor medicamente poate apare incetosarea temporara a vederii sau alte tulburari de vedere care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa instilare apare o astfel de tulburare, pacientul trebuie atentionat sa astepte pana cand acuitatea vizuala revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Dexametazona poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Rareori pot sa apara iritatie oculara, senzatie de arsura, lacrimare, senzatie de corp strain sau reactii de hipersensibilitate. Reactiile adverse datorate glucocorticoizilor, in ordinea descrescatoare a frecventei, sunt: cresterea presiunii intraoculare cu posibila dezvoltare a unui glaucom si, uneori, afectarea nervului optic; formarea unei cataracte posterioare subcapsulare, intarzierea vindecarii leziunilor.

Dupa utilizarea indelungata a glucocorticoizilor s-au semnalat dezvoltarea unor infectii bacteriene secundare si in mod special infectii fungice ale corneei.

Tratamentul local indelungat cu corticosteroizi poate favoriza aparitia ulcerului cornean, in special la pacientii cu distrofie corneana.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Pret:

 • DEXAMETAZONA produsa de ROMPHARM 1mg/ml are un pret aproximativ de 6 lei;
 • Dexamed 8mg/2ml – solutie injectabila 10 fiole produs de Medochemi costa 11 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 23 noiembrie, 2011, 15:26

17 Discutii la Dexametazona

 1. georgescu elena 08/07/2017 at 20:27

  Buna seara am si eu o intrebaee fac injectabil cu dextametazona pot pune un piic de delicat secrestu gustului in loc de sare mancarea esti prea rea fara nimic multumesc mult

  Răspunde
 2. Dand 20/09/2013 at 08:20

  Cu siguranță. Dar numai dacă înlocuiesc in totalitate sexul.

  Răspunde
 3. filimon angela 02/09/2013 at 21:27

  dexametazona injectabil este bun pt a ramane gravida?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *