Prima Pagina » Corpul Uman » Dezvoltarea dintilor

Dezvoltarea dintilor

Primul semn de dezvoltare a dintilor apare cand fatul are doar sase saptamani.In acest stadiu, celulele epiteliale primitive cresc ca numar si se formeaza o banda groasa, ce are forma arcului dentar. In diferite momente ce corespund dezvoltarii individuale a fiecarui dinte, aceasta banda produce mugurii dentari primitivi in tesutul ce este acoperit de epiteliu. Acesti muguri capata o forma finala  a joctiunii dintre smalt si dentina. Unele celule evolueaza pentru a forma dentina, in timp ce altele dau nastere smaltului.

Marginile mugurilor dentari continua sa creasca in profunzime si, in final, formeaza radacinile dintilor, desi acest proces nu este finalizat decat aproximativ un an dupa eruptia dintilor deciduali. La nastere, singurul semn de ocluzie este semnalat de mucoasa gingivala ingrosata. In jurul varstei de sase luni, primii incisivi inferiori incep sa apara prin gingie, aces proces fiind denumit eruptie dentara. Varsta la care acesta apare este variabila: foarte putini copii au dinti la nastere, in timp ce altii pot sa apara doar dupa varsta de un an.

Dupa aparitia incisivilor inferiori, apare eruptia incisivilor superiori, acestia fiind urmati de canini si molari, desi secventa sau ordinea aparitiei poate varia. Problemele dentare pot fi asociate cu oricare din dintii deciduali.

In jurul varstei de doi ani si jumatate pana la trei ani, copilul va avea, in mod obisnuit, un set complet de 20 de dinti de lapte. In caz ideal, acestia ar trebui sa fie spatiati, in asa fel incat sa asigure un loc pentru dentitia permanenta.

Consecutiv, dupa varsta de sase ani, incisivii deciduali inferiori si superiori sunt inlocuiti de dintii permanenti. Molarii permanenti nu se dezvolta pe locul molarilor de lapte, ci posterior fata de acestia. Primul molar permanent apare la varsta de 6 ani, cel de-al doilea la varsta de 12 ani si al treilea sau maseaua de minte, in jurul varstei de 18 ani. Exista, totusi, o variatie considerabila in momentul aparitiei dintilor. La aproximativ 25% din populatie nu apare maseaua de minte niciodata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 31 mai, 2020, 0:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *