Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Dezvoltarea si Diferentierea Sexuala

Dezvoltarea si Diferentierea Sexuala

Dezvoltarea si Diferentierea Sexuala

Dezvoltarea si diferentierea sexuala se desfasoara in mai multe etape:

Sexul cromozomial – se refera la diferentele existente in ceea ce priveste heterozomii la cele doua sexe. Din cei 46 de cromozomi, la sexul feminin, pe langa cei 44 de autozomi regasim doi heterozomi identici (XX) in timp ce, la sexul masculin cromozomii sexuali sunt diferiti (XY). Determinismul cromozomial ia nastere odata cu procesul de fecundare si unirea celor doi gameti haploizi. Intre cromozomul X si Y exista o marcata discrepanta legat de marime si de continutul genic. Fenomenul de compensare de doza se refera la inactivarea unuia din cei doi cromozomi X la sexul feminin, fenomen ce poate fi evidentiat prin testul Barr.

Sexul gonadic. Gonada primitiva sau progonada are potential dublu, se poate transforma atat in testicul cat si in ovar. Gena cheie in diferentierea testiculara este gena SRY ce codifica o proteina – factorul de determinare testiculara (testis determining factor) – capabila sa se lege de ADN, responsabila de diferentierea spermatogoniilor (din celulele germinale primordiale), dar si a celulelor Sertoli si a celulelor Leydig. Procesul implica si alte gene, astfel la formarea testicului (desavarsita in saptamana 7-8 de dezvoltare intrauterina) participa genele SF1, SOX9, WT-1, AMH, iar la cea a ovarului (diferentierea are loc in saptamana 10) genele DAX1 sau WNT4.

Etapa sexualizarii organelor genitale interne (OGI). Sub actiunea testosteronului si AMH (hormonului antimullerian) are loc diferentierea ductului Wolf (din care se formeaza epididimul, ductul deferent, veziculele seminale, prostata) si regresia canalului Muller. In absenta celulelor Leydig si a celulelor Sertoli, nu se secreta nici testosteron si nici AMH, ductele Wolff regreseaza si se diferentiaza ductele Muller din care iau nastere trompele uterine, uterul, portiunea superioara a vaginului.

Etapa sexualizarii organelor genitale externe (OGE). Prin androgeni, testosteron si mai ales dihidrotestosteron (DHT, provenit prin conversia testosteronului in celule tinta sub actiunea 5 alfa-reductazei) testiculul determina dezvoltarea in sens masculin a derivatelor sinusului urogenital: fuziunea plicelor uretrale si formarea penisului, dezvoltarea glandului din tuberculul genital, fuzionarea plicelor genitale pentru a forma scrotul. In absenta androgenilor, OGE vor fi de tip feminin (se formezaza vulva, vaginul inferior)

Etapa sexualizarii neuro-comportamentale – determina identitatea sexuala (modul prin care fiecare se percepe ca apartinand unuia dintre cele doua sexe), comportamentul, orientarea sexuala (alegerea unui partener sexual) si aspectele cognitive.

Etapa sexualizarii pubertare – se desfasoara tot sub actiunea hormonior sexuali odata cu debutul pubertatii. OGE se dezvolta complet – aparitia caracterelor sexuale primare iar cele secundare (statura, musculatura, pilozitate, dispozitia tesutului adipos, tonalitatea vocii) vor desavarsi fenotipul feminin sau masculin al fiecarui individ.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 8:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *