Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Diabetul

Diabetul

Diabetul este o afectiune a metabolismului carbohidratilor caracterizata prin imposibilitatea organismului de a produce insulina pentru mentinerea unui nivel adecvat de glucoza in sange.
Exista doua forme majore ale bolii:
Tipul I de diabet, cunoscut in trecut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent si diabet cu debut in copilarie, de obicei apare la copii. Este o afectiune autoimuna in care sistemul imun al persoanei diabetice produce anticorpi care distrug celulele beta producatoare de insulina. Deoarece organismul nu mai este capabil sa produca insulina, sunt necesare injectii zilnice cu acest hormon.

Tipul II de diabet, in trecut numit si diabet zaharat non-insulino-dependent si diabetul cu debut la adult, de obicei apare dupa varsta de 40 de ani si devine mai frecvent la varste mai inaintate. Apare datorita unei secretii mici de insulina sau prin reducerea responsivitatii celulelor tinta ale organismului la insulina secretata. Este de obicei legata de factori genetici si obezitate, in special obezitatea importanta a partii superioare a corpului. Pacientii cu diabet de tip II pot controla nivelul glicemiei prin dieta si exercitiu fizic si, daca este necesar, administrarea de injectii cu insulina sau medicatie orala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 4 mai, 2020, 8:11

Un comenentariu la Diabetul

  1. Dentistul Mircea 17/10/2013 at 11:30

    Din cate cunosc eu in tratamentul diabetului zaharat de tip 1, conform unor cercetari inca din 2010, se utilizeaza o tehnologie prin care se introduc celule Langerhans vii in cavitatea peritoneala, prelevate de la porc, in capsule semipermeabile pentru a le proteja de reactia imuna a organismului gazda.

    Dar cele mai mari sanse de reusita cred ca le are un alt experiment, care consta in utilizarea unui vaccin folosit contra tuberculozei, dar care se pare ca este eficient si in cazul diabetului de tip 1. Acest vaccin determina eliberarea unei proteine naturale din organism numita factor de necroza tumorala (TNF). Ridicarea temporara a nivelului de TNF din organism distruge celulele T autoreactive, permitand celulelor producatoare de insulina sa se regenereze.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *