Prima Pagina » Sanatate A-Z » Ortopedie » Diagnostic ruptura menisc

Diagnostic ruptura menisc

Daca durerea initiala aparuta la injurie este severa, pacientul se prezinta la spital. Daca durerea este mai putin severa, se asteapta o perioada de timp pana durerea si tumefierea se remit. De obicei, pacientii se prezinta la medic atunci cand durerea si tumefierea reapar la folosirea articulatiei.
Medicul va fi informat asupra modului de aparitie al injuriei si despre alte foste leziuni de la nivelul genunchiului.

Se va efectua un examen fizic general, pentru a determina daca leziunea de menisc (ruptura de menisc) este cauza durerii si pentru a elimina alte injurii de la nivelul genunchiului. Medicul va examina ambii genunchi si va evalua tumefierea, gradul de limitare al miscarilor, stabilitatea articulatiei si modul in care leziunea a afectat genunchiul. De obicei se efectueaza radiografii. Medicul va sugera un consult ortopedic pentru teste suplimentare.

In timpul examinarii pentru o posibila ruptura de menisc, medicul va intreba pacientul despre alte antecedente de leziuni articulare si despre activitatea fizica efectuata in momentul aparitiei durerii la nivelul genunchiului. Medicul va examina ambii genunchi si va evalua tumefierea, gradul de limitare al miscarilor, stabilitatea articulatiei si modul in care leziunea a afectat genunchiul. De obicei se efectueaza radiografii. Uneori medicul nu poate face examinarea completa din cauza durerii extreme sau tumefierii de la nivelul genunchiului. In acest caz, se va scoate lichid articular si se va incerca din nou sau examinarea va fi amanata pentru o saptamana, timp in care genunchiul va fi tinut in repaus, cu compresa cu gheata si membrul inferior va fi mentinut in pozitie ridicata.
Medicul de familie sau cel din camera de garda de la spital, va dori o examinare completa efectuata de un medic ortoped. Daca diagnosticul nu este clar, ortopedul va cere rezonanta magnetica imagistica (RMI). O RMI reda o imagine clara a localizarii si extinderii rupturii meniscului si, de asemenea, reda imaginea ligamentelor, cartilajului si a tendoanelor.
Ortopedul poate recomanda artroscopie, o procedura folosita pentru examinarea si repararea articulatiei genunchiului, prin insertia printr-o mica incizie in apropierea articulatiei a unui tub subtire (artroscop) ce contine o camera video si lumina. Cu ajutorul artroscopiei, ortopedul poate sa vizualizeze in mod direct leziunile meniscului si eventual sa repare meniscul si alte parti ale genunchiului. Repararea chirurgicala se efectueaza obisnuit in timpul artroscopiei, chiar daca ortopedul decide pentru o alta artroscopie mai extensiva sau operatie chirurgicala ulterior.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 16 noiembrie, 2019, 14:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *