Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Diagnosticul Electiv al Cancerului de Colon

Diagnosticul Electiv al Cancerului de Colon

Cancerul colo-rectal nu prezinta semne sau simptome care sa fie manifestate in fazele timpurii ale bolii. De fapt, simptomele lipsesc de multe ori pana in momentul in care tumora are dimensiuni considerabile ce pun probleme. Daca pacientul nu prezinta complicatii ale tumorii, cum ar fii: stenoza, perforatia, sangerarea sau formarea de fistule, de multe ori semnele bolii sunt subtile si necaracteristice.

Simptomele generale, prezente la majoritatea cancerelor colo-rectale, independent de localizarea lor, sunt: pierdere inexplicabila a greutatii, slabiciune, stare subfebrila sau chiar febrila inexplicabila, flatulenta si episoade de durere colicativa abdominala. Odata prezente, unul sau mai multe din aceste simptome, trebuie sa se puna problema unei patologii colo-rectale si investigata sursa si tipul suferintei care le genereaza.

Totusi, simptomele si semnele pe care le da o tumora maligna colo-rectala, pot fi claficate dupa localizarea tumorii.

Tumorile localizate la nivel cecal si al colonului drept:

Tumorile localizate pe partea dreapta a intestinului gros sunt adesea silentioase. Multi din acesti pacienti prezinta semne ale deficientei de fier, anemiei datorita sangerarilor oculte. Intr-un numar rar de cazuri, sangerarile sunt abundente si se exprima in scaun, in majoritatea cazurilor aceasta problema intalnindu-se la pacientii ce iau tratament anticoagulant.

Fecalele ce intra in cec au o consistenta lichida si astfel stenoza este rar intalnita, iar in momentul aparitiei vorbim despre o tumora cu dimensiuni mari. Pe masura ce lumenul devine ingustat, datorita dezvoltarii masei tumorale, pacientul se poate plange de dureri colicative in zona ombilicala sau a fosei iliace drepte, adeseori postprandiale, datorita reflexului gastrocolic. Durerea poate fi urmata de instalarea imediata a diareei intermitente, datorata fermentarii materiilor fecale si acumularii de toxine bacteriene in interiorul lumenului colonic.

Daca tumora blocheaza valva ileo-cecala, poate aparea stenoza ileonului, cu aparitia distensiei abdominale, a borborigmelor si chiar a anselor de lupta. In cazul prezentarii tarzii, se poate observa deshidratarea pacientului datorita varsaturilor repetate ce pot devenii fecaloide. Nu in multe cazuri se poate palpa o masa tumorala in partea dreapta a abdomenului.

Adeseori pacientii se prezinta cu semne si simptome de apendicita acuta, atunci cand tumora obstructioneaza orificiul apendicular si produce inflamarea apendicelui. Diagnosticul poate pune probleme la momentul prezentarii la doctor, dar o inspectie si un examen clinic amanuntit lamureste de cele mai multe ori situatia.

Tumora poate perfora posterior peretele colonului, producand o fistula sau un abces la nivelul muschiului psoas. Acesti pacienti se prezinta cu semnele sistemice ale unei infectii si cu o masa dureroasa palpabila la nivelul regiunii drepte abdominale. Durerea poate radia inferior pe coapsa sau picior, mai ales daca nervul femural este prins in procesul inflamator. O tumora ce perforeaza peretele anterior poate produce peritonita, cu durere feroce abdominala si prezenta semnelor de iritatie peritoneala.

Tumorile localizate la nivelul colonului stang si al sigmoidului:

Pacientii ce prezinta o tumora cu localizare in partea stanga a intestinului gros, au ca prim simptom modificarea tranzitului materiilor fecale: constipatie ce alterneaza cu diaree, acompaniate de dureri abdominale joase cu caracter colicativ. De multe ori apare si distensia abdominala si dorinta imperioasa de a defeca. Aceste simptome au tendinta de a se agrava, fapt ce ajuta la diagnosticul diferential cu boala diverticulara colonica si cu colonul iritabil.

Modificarea tranzitului materiilor fecale este adesea insotita de aparitia sangelui in stare alterata (aspect negru) si chiar a mucuslui. Aceste modificari se pot vedea in continutul scaunului sau la suprafata acestuia, mai ales in cazul leziunilor distale sigmoidiene si poate fi confundat cu sangerarea aparuta in cazul rupturii hemoroidale.

Constipatia instalata progresiv si diareea sunt simptome mai rar intalnite in cazul neoplaziilor cu aceasta localizare. Durerea si prezenta formatiunilor palpabile la nivelul fosei iliace stangi sunt deasemenea prezente intr-un numar redus de cazuri.

  Stenozele localizate la nivel colonului distal duc la distensia cecului si la perforatia acestuia cu aparitia peritonitei fecaloide sau chiar la refularea materiilor fecale la nivelul intestinului subtire, daca valva ileo-cecala este incompetenta.

Si aceste tumori pot forma fistule cu peretele abdominal lateral cu intestinul subtire, fistula ileo-colica, cu vezica urinara si chiar cu vaginul. Fistula cu vezica urinara are ca manifestari aparitia hematuriei, pneumaturie sau a fecaluriei. Deasemenea se produc infectii repetate ale tractului urinar. Cancerele sigmoidiene invadeaza in mod frecvent ovarele si uterul.

Tumorile rectale:

Datorita accesului usor la leziunile rectale, diagnosticul tumorilor rectale ar trebuii facut inca din stagii precoce ale bolii. Cu toate acestea, adesea diagnosticul este intarziat datorita neglijentei pacientului sau a medicului, care atribuie simptomele patologiilor benigne (hemoroizi sau fisuri anale).

Majoritatea pacientilor cu cancer rectal se prezinta la medic datorita sangerarilor sau a modificarilor tranzitului materiilor fecale. Sangele poate fi inchis la culoare sau proaspat, amestecat cu materiile fecale, la suprafata lor sau separat de fecale. Modificarea usoara a tranzitului in sensul cresterii frecventei defecatiilor, prezenta mucusului in scaun sau aparitia diareei mucoase sunt destul de frecvent intalnite. Mucozitatile prezente in scaun sunt asociate cu adenoamele viloase gigante ce s-au transformat malign.

Prezenta tenesmelor rectale este un semn de prognostic negativ, deoarece sunt intalnite in cazul tumorilor gigant ce umplu mare parte din lumenul rectal, dand semnalul pentru defecatie.

Durerea anala, initial intalnita la defecatie si apoi in mod continu, creste in intesitate pe masura ce tumora invadeaza canalul anal. Incontinenta survine in momentul in care sunt distrusi muschii sfincterului anal.

In cam 5% din cazuri, cancerul de colon se manifesta prin acuze determinate de prezenta metastazelor: icter, dureri osoase si fracturi pe os patologic, semne neurologice, tulburari de personalitate, tromboflebite migratorii, metastaze cutanate (nodul sister Marie Joseph la nivel ombilical), manifestari dermatologice (akantosis nigricans, pemfigus, dermatomiozite, pioderma gangrenosum).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 noiembrie, 2011, 12:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *