Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Diagnosticul si Tratamentul Unei Hemoragii Interne

Diagnosticul si Tratamentul Unei Hemoragii Interne

Hemoragia reprezinta iesirea sangelui din vase si se poate produce prin ruperea peretilor vasculari sau prin diapedeza (parasirea vasului fara ruptura). Consecintele hemoragiei se rasfrang, in primul rand asupra masei sanguine si a globulelor rosii, care scad; in al doilea rand, asupra circulatiei, uneori ducand la colaps; in al treilea rand, asupra tesuturilor si celulelor datorita hipoxiei (lipsei de oxigen).

Daca diagnosticul hemoragiei externe nu prezinta dificultati, diagnosticul hemoragiei interne este uneori dificil.

Etiologie

In etiologia unei hemoragii interne pot fi implicate: ulcerul gastroduodenal; ciroza hepatica cu varice esofagiene; tumorile maligne sau benigne ale stomacului; gastrita hemoragica; hernia diafragmatica; tromboze splenice sau portale; afectiuni hemoragipare (trombopenii, hemofilii, leucemii etc.).

Simptomatologie

Aceasta consta in:

  • slabiciune aparuta brusc, cu ameteli, incetosare a vederii, agitatie urmata de apatie si senzatie de frig;
  • sete progresiva;
  • facies palid-alb;
  • luciditatea scade lent, progresiv;
  • palpitatii, racire a extremitatilor, tahicardie;
  • polipnee si hipotensiune arteriala progresiva;
  • anemie, scaderea hematocritului, cresterea bilirabinei indirecte si, uneori, cresterea azotemiei (in hemoragii digestive).

Tratament

In primul rand, repaus total; punga cu gheata sau comprese reci, aplicate pe regiunea corespunzatoare hemoragiei; microtransfuzii repetate (40 – 70 ml); hemostatice (vitamina K). Extractul de retrohipofiza este util in hemoragii digestive si hemoptizii; maleat de ergometina (Ergomet), in hemoragii ginecologice.

In fata unei hemoragii, datoria medicului este dubla: el trebuie sa obtina prin mijloace medicale sau chirurgicale oprirea imediata a sangerarii si sa reconstituie, de urgenta, masa sangelui prin perfuzie de sange.

In cazul unei hemoragii abundente sau al unor hemoragii repetate, perfuziile de plasma, diversele solutii sau medicamentele vasopresoare pot ridica trecator tensiunea arteriala, dar in ultima instanta nu fac servicii organismului, pierzandu-se un timp pretios, care poate costa viata bolnavului. Perfuzia de sange ramane singura terapie logica. De aceea, aceasta trebuie inceputa si continuata cat timp hemoragia nu a fost definitiv oprita si masa sanguina – apreciata dupa presiunea arteriala, hemograma si hematocrit – nu a fost restabilita.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 28 decembrie, 2012, 14:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *