Prima Pagina » Simptome » Simptome D » Diaree Acuta

Diaree Acuta

Simptom

Definitie:

Diareea acuta este o stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa. Aceasta emisie de scaune lichide si frecvente este caracterizata printr-un debut brutal si o durata limitata. Diaree acuta este provocata de germeni, paraziti sau virusuri.

Transmitere:

Contaminarea se realizeaza prin ingestia apei sau a alimentelor infectate sau prin transmiterea fecalelor contaminate la gura prin intermediul mainilor. Cea mai cunoscuta forma este toxiinfectia alimentara care afecteaza mai multe persoane pornind de la un aliment contaminat. Sindromul dizenteric (scaune mucoase si sangvinolente) este o varianta severa a diareei acute.

Investigatii:

Prima investigatie este un test de hemoragii oculte (detectarea sangelui in scaun). Aceasta va ajuta la  excluderea pacientilor cu infectii evidente ale intestinului gros sau chiar ale intestinului subtire. Un test pozitiv de hemoragii oculte poate ridica suspiciunea unei boli inflamatorii intestinale – colita ulcerativa.

Toti pacientii necesita prelevare pentru coprocultura si examen coproparazitologic. Se poate incerca si detectia antigenului de Giardia in fecale. Testele serologice nu vor fi de mare ajutor in faza acuta, dar pot fi utile mai tarziu, in cazul infectiilor cu Salmonella sau dizenteriilor amoebiene. Se recomanda efectuarea unui frotiu colorat cu albastru de metilen pentru evidentierea leucocitelor si examinarea unei mostre din scaun in solutie salina.

Cauze:

  • Rotavirusi, alergiile alimentare, alergia la laptele de vaca, alergie la proteinele din soia;
  • Malabsorbtie, boala celiaca, fibroza chistica, intoleranta la lactoza, intoleranta la fructoza;
  • Deficitul de zinc, abuzul de laxative, sindromul colonului iritabil, suprainfectii bacteriene;
  • Excesul de antibiotice, colita toxica Hirschsprung, sindromul adrenogenital;
  • Gastroenteritele virale, infectia cu virusul Norwalk, infectia cu adenovirusul enteric;
  • Infestarile parazitare, giardia, Criptosporidium, Entamoeba histolytica;
  • Gastroenterita bacteriana, Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Clostridium difficile, Holera, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens.

Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 15:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *