Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Diareea acuta

Diareea acuta

Diareea acuta se caracterizeaza prin aparitia relativ brusca de scaune frecvente (peste 3-4 pe zi) de aspect moale, apoase, insotite de balonari, dureri abdominale (colici) si de eliminari de gaze.

Este un simptom care se intalneste mai frecvent in sezonul cald si in majoritatea cazurilor este cauzat de o infectie a intestinelor cu diferiti microbi: bacilul dizenteriei, bacilul febrei tifoide sau al febrelor paratifoide, bacilul coli, bacilul proteus etc. Unii din acesti microbi se gasesc normal in tubul digestiv al omului, dar ei devin agresivi in urma unor greseli de alimentatie.

Alti microbi pot fi introdusi in organism o data cu apa si alimentele contaminate ori prin intermediul mainilor murdare. Copiii mici si sugarii sunt mai sensibili la infectiile intestinale. In cazurile de diaree produsa de microbi, de virusuri si de unii paraziti, bolnavul prezinta frisoane si febra. Adeseori bolnavul are greturi, varsaturi, indispozitie, stare de oboseala, de epuizare.

Diareea poate fi produsa si de cauze neinfectioase: mese copioase, alimente alterate, ciuperci otravitoare, emotii puternice, calatorii (diareea turistilor) etc. Din cauza inflamatiei intestinului subtire (enterita) si (sau) a intestinului gros (colita) se produce o accelerare a miscarilor, a contractiilor intestinelor iar alimentele sunt evacuate rapid, mai inainte de a apuca sa se mistuie si sa se absoarba in corp.

Astfel, organismul este lipsit de substante nutritive, de saruri minerale si de vitamine. De asemenea, diareea si varsaturile duc la pierderi mari de apa si de saruri minerale, fapt ce provoaca deshidratarea si slabirea organismului.

Primele ingrijiri. Bolnavul va sta in repaus la pat. Pentru calmarea contractiilor intestinale se pun comprese calde pe abdomen (sticle cu apa calda, o caramida calda). Nu se va consuma nici un aliment timp de 24 ore, insa se va face rehidratarea cu multe lichide, sub forma de ceaiuri neindulcite (infuzii de menta, melisa, musetel, salvie, ceai antidiareic, ceai chinezesc, ape minerale).

Se vor da supe strecurate de morcovi si patrunjel, sarate. Nu se vor consuma fructe, legume, lapte dulce, miere. Colicile se vor calma cu Antidiareice (comprimate), iar pentru absorbtia gazelor intestinale se vor lua 4 comprimate de carbune medicinal. Daca este necesar, dozele de medicamente se repeta de 4 ori in 24 ore. A doua zi se reincepe alimentatia cu supe de zarzavat si de carne, branza de vaci, iaurt, oua moi, cartofi copti.

Medicul va continua apoi tratamentul in functie de cauza diareei, caci, daca nu se trateaza corect, diareea acuta poate deveni cronica.

Atentie! Igiena mainilor, evitarea alimentelor alterate ori a exceselor alimentare pot preveni diareile acute.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 16 martie, 2012, 4:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *