Prima Pagina » Medicamente » Medicamente D » Diclac Gel

Diclac Gel

Prospect

Fiecare gram de Diclac Gel contine diclofenac sodic 50 mg. Medicamentul este un gel transparent, incolor pana la usor galbui, cu miros caracteristic de alcool.

Indicatii terapeutice:

Tratamentul local simptomatic al:

  • durerilor in cazul formelor localizate ale reumatismului degenerativ, cum sunt: artroze ale articulatiilor mici si genunchiului;
  • durerilor musculare sau osteoarticulare de natura traumatica (traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor, cum sunt: luxatii, entorse, echimoze, dureri lombare);
  • durerilor, inflamatiei si edemului in cazul formelor localizate ale reumatismului abarticular: tendinita, bursita, sindromul umar-mana si periartrita.

Mod de administrare:

Adulti, adolescenti si varstnici:

Diclac 50 mg/g se administreaza extern, in strat subtire, in 2-3 aplicatii pe zi, la nivelul zonei afectate.  Pentru a realiza absorbtia cutanata a gelului se efectueaza un masaj usor si prelungit la nivelul zonei ureroase si/sau inflamate.  Dupa fiecare aplicare, mainile se spala atent (cu exceptia cazului cand gelul este utilizat pentru artroza ocalizata la nivelul degetelor).  Diclac 50 mg/g poate fi aplicat in asociere cu iontoforeza. Diclac 50 mg/g se aplica la polul negativ (catod), pentru a favoriza penetrarea la nivel cutanat a gelului.

In cazul traumatismelor de tesuturi moi sau reumatismului abarticular, gelul nu trebuie utilizat mai mult de 14 zile, iar in cazul durerilor din artrite, pe o perioada mai mare de 21 zile decat in cazuri strict recomandate.  Daca dupa 5 zile de tratament nu se observa ameliorarea simptomelor sau acestea se agraveaza, diagnosticul si tratamentul trebuie reevaluat.

Copii:

Diclac 50 mg/g nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 12 ani datorita lipsei datelor privind siguranta.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la diclofenac, la acid acetil salicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienti.  Leziuni cutanate, cum sunt: dermatoze umede, eczeme, leziuni infectate, arsuri, plagi.  Ultimele 4 luni de sarcina.

Atentionari:

Medicamentul nu trebuie aplicat pe mucoase, in special la nivel ocular.  Aparitia unei eruptii cutanate dupa aplicarea diclofenacului, necesita intreruperea imediata a tratamentului. In cazul utilizarii timp indelungat, se recomanda purtarea de manusi de catre persoanele care aplica gelul.  Nu poate fi exclusa posibilitatea aparitiei reactiilor adverse sistemice prin aplicarea Diclac 50 mg/g pe zone intinse de piele si timp indelungat.

Se recomanda precautie la administrarea Diclac 50 mg/g, gel in cazul pacientilor cu teren atopic (astmbronsic, febra fanului, rinita alergica, polipi nazali, afectiuni respiratorii cronice obstructive sau infectii respiratorii cronice (in special asociate cu simptome asemanatoare febrei fanului) si la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la alte medicamente. La acesti pacienti, exista un risc crescut pentru declansarea unei crize de astm bronsic, aparitia edemelor cutanate localizate si la nivelul mucoaselor (edem angioneurotic) sau a urticariei, comparativ cu alti pacienti. Nu se recomanda aplicarea sub pansament ocluziv.

Interactiuni:

Nu se cunosc.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina:

Pana in prezent, nu sunt suficiente date privind siguranta utilizarii diclofenacului la gravide.  Incepand din luna a 6-a, administrarea sa este contraindicata, datorita riscului de prelungire a travaliului, hipertensiune pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial, diateze hemoragice la mama si fat, aparitia edemelor la mama.

Alaptare:

Diclofenacul se excreta in cantitati foarte mici in laptele matern. Trebuie evitata aplicarea pe zone cutanate intinse, pe perioade indelungate la femeile care alapteaza.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje: Diclac 50 mg/g, gel nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si <1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100), rare (≥1/10000 si <1/1000); foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactii adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

Mai putin frecvente: reactii cutanate locale, cum sunt: prurit, exantem, senzatia de arsura cutanata, edeme si vezicule, papule, xerozis. Rare: dermatite buloase. Foarte rare: eruptie cutanata generalizata si fotosensibilizare dupa administrarea topica a medicamentelor care contin diclofenac.

Tulburari ale sistemului imunitar:

Foarte rare: reactii de hipersensibilitate, edem angioneurotic si crize de astm bronsic dupa administrarea topica a medicamentelor care contin diclofenac.

Daca Diclac 50 mg/g gel este aplicat in cantitatea mare, pe o suprafata cutanata intinsa, o perioada indelungata, nu pot fi excluse reactiile adverse sistemice care apar la administrarea formularilor orale sau supozitoarelor.

In cazuri foarte rare s-au raportat tulburari gastro-intestinale.

Supradozaj:

Datorita absorbtiei sistemice scazute a diclofenacului, este putin probabil sa apara supradozaj dupaaplicarea topica. In cazul ingestiei accidentale a diclofenacului pot sa apara reactiile adverse ale formularilor orale: tulburari nervoase manifestate prin cefalee, vertij, somnolenta, stare de inconstienta; la copii pot sa apara convulsii mioclonice, dureri abdominale, greata si varsaturi. Mai pot sa apara: hemoragii gastro-intestinale, tulburari hepatice si renale.  Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Nu se cunoaste antidotul specific.

Proprietati farmacodinamice:

Grupa farmacoterapeutica: preparate topice pentru dureri articulare si musculare; antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic, codul ATC: M02AA15.

Diclofenacul, un derivat arilaminoacetic, administrat sistemic, este un antiinflamator deosebit de eficace. Are de asemenea, actiune analgezica si antipiretica. Actioneaza prin inhibarea ciclooxigenazei, diminuand astfel sinteza prostaglandinelor implicate in geneza inflamatiei, durerii si febrei.  Administrat sub forma de crema, diclofenacul are actiune antiinflamatorie si analgezica locala.

Proprietati farmacocinetice:

Aplicat local, sub forma de gel, diclofenacul se absoarbe lent si incomplet.  Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse dupa 6-9 ore. Timpul de injumatire plasmatica este aproximativ 9 ore si este semnificativ crescut comparativ cu cel din administrarea orala (1-2 ore).  Metabolizarea si excretia sunt similare dupa administrarea topica si sistemica.

Dupa administrare orala, diclofenacul este absorbit complet si se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 99%. Concentratia plasmatica maxima se atinge dupa aproximativ 1-2 ore. Dupa metabolizarea rapida hepatica (hidroxilarea si legarea de acidul glucuronic) substanta este excretata doua treimi prin rinichi si o treime prin bila.

Pret:

  • Diclac Gel 1% are un pret de aproximativ 14 lei;
  • Diclac Gel 5% costa aproximativ 18 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 februarie, 2013, 9:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *