Prima Pagina » Alimentatie si Diete

Alimentatie si Diete

Atentie la alimentatie in sindromul de colon iritabil

Atentie la alimentatie in sindromul de colon iritabil

Desi nu se cunosc cauzele bolii, studiile efectuate au ajuns la concluzia ca sunt implicati mai multi factori: fiziologici, psihologici si dietetici. Persoanele depresive sau anxioase, de exemplu, sunt mai predispuse la aceasta afectiune, numarul femeilor care sufera de SCI este de doua ori mai mare decat al barbatilor. De asemenea, in aparitia bolii joaca […]

Dieta dupa ulcer

Dieta dupa ulcer

Chiar daca nu mai joaca rolul principal in tratamentul ulcerului, dieta trebuie cu grija supravegheata pentru a nu Indesi episoadele dureroase. Exista alimente prietenoase si alimente dusmanoase pentru ulcerul tau!

Cu ani in urma nu se cunosteau o serie de medicamente care astazi actioneaza foarte bine asupra excesului de secretie acida si, mai ales, asupra microbului care lezeaza mucoasa digestiva, stricand echilibrul existent intre secretia acida si secretia de mucus protector.
In acele vremuri se punea foarte mult accent pe alimentatie, fiind patentate retete foarte stricte, de la care nu trebuia sub nici o forma se te abati. In ciuda tuturor acestor masuri ulcerul isi facea de cap, ba chiar de multe ori ulcerul gastric se maligniza! Astazi insa, tratamentul ulcerului pune mai mult accent pe terapia medicamentoasa (include mai multe linii de tratament) subliniind importanta unei alimentatii nu excesiv de restrictive dar totusi echilibrata, din care se exclud doar acele alimente ce pot declansa episoade dureroase.

Dieta in Hepatita

Hepatita cronica reprezinta o inflamatie a ficatului, cu modificari biochimice si histopatologice persistente, cu durata mai mare de sase luni. Adesea, hepatita cronica se descopera intamplator. Cauzele cele mai frecvente sunt virusurile hepatice (B, C sau D), consumul de alcool si toxicitatea indusa de medicamente. Hepatita virala A este o afectiune acuta, transmisa prin alimente […]

Regim Alimentar Pentru Bolnavii cu Litiaza Biliara

Regim Alimentar Pentru Bolnavii cu Litiaza Biliara

Bolnavii cu litiaza biliara vor tine un regim strict timp de cativa ani, pentru a evita tendinta de formare a noi pietre sau nisip. Se vor evita mesele copioase, incarcate cu carnuri si grasimi. Sunt indicate cruditati si sucuri de legume, pe cat posibil neprelucrate prin fierbere (1-2 cepe pe zi, usturoi, salata verde, morcov, […]

Cancerul de colon si cafeaua

Cancerul de colon si cafeaua

Afirmatiile despre faptul ca un consum excesiv de cafea ar creste riscul aparitiei cancerului digestiv, mai ales al celui de ficat si de pancreas nu s-au confirmat. Mai mult decat atat, cercetari recente permit afirmatia ca in profilaxia cancerului intestinului gros ajuta si cafeaua, prin proprietatile ei purgative, diuretice naturale, dar si altele. Cafeina nu […]

Alimente interzise in gastrita

Alimente interzise in gastrita

Majoritatea alimentelor ce pot creste producerea de sucuri gastrice sau stagneaza in stomac trebuie evitate sau consumate cu moderatie, in functie de toleranta persoanei: » supele grase, prajelile, carnea grasa, sarata sau afumata; » pestele gras, afumat sau marinat; » mezelurile; » ouale prajite; » branzeturile fermentate, sarate, afumate; » alimentele bogate in fibre: painea […]

Regim alimentar in hepatita

Regim alimentar in hepatita

Bolnavii de hepatita cronica sau acuta si de alte afectiuni ale ficatului necesita regimuri alimentare speciale, create pentru fiecare pacient in parte pentru a preveni complicatiile hepatitei si malnutritia. Odata ce sunt diagnosticati cu hepatita, pentru majoritatea pacientilor supravegherea atenta a regimului alimentar devine o parte esentiala a tratamentului. Intelegerea impactului regimului alimentar asupra ficatului este […]

Alimente recomandate in ciroza hepatica

Alimente recomandate in ciroza hepatica

Alimente recomandate in tratamentul dietetic al cirozei hepatice PROTEINE carne de vita sau pasare (fiarta sau gratar) peste alb lactate – lapte dulce, iaurt, branza de vaci oua (fierte, eventual fara galbenus) GLUCIDE paine alba (prajita sau veche de o zi) fainoase: orez, gris, macaroane, fidea (fierte bine) zarzavaturi si legume proaspete: morcovi, dovlecei, fasole […]

Intrebuintari ale uleiului de cocos pe care trebuie sa le cunosti

Intrebuintari ale uleiului de cocos pe care trebuie sa le cunosti

Uleiul de cocos se foloseste de multa vreme mai ales in industria alimentara. Alimentele coapte sau prajite in ulei de cocos capata o aroma desavarsita, dar se pare ca asta nu este tot…. Tot mai multi oameni folosesc in prezent uleiul de cocos si in scopuri de infrumusetare, respectiv pe post de remediu naturist, intrucat […]

Regim Ulcer Gastro-Duodenal

Regim Ulcer Gastro-Duodenal

Criza ulceroasa poate fi precipitata de mesele neregulate, abundente, luate in conditii de tensiune nervoasa, de consumul de alcool, cafea, condimente sau pranzuri bogate in grasimi prajite. In asemenea situatie de acutizare a ulcerului, dieta trebuie sa elimine sau sa reduca alimentele cu volum crescut si cu strctura chimica inadecvata, pentru a evita stimularea suplimentara […]