Prima Pagina » Alimentatie si Diete (Pagina 3)

Alimentatie si Diete

Recomandari dietetice pentru bolnavii hepatici

Recomandari dietetice pentru bolnavii hepatici

Ficatul este un organ cu numeroase functii in organism, printre cele mai importante fiind: Sinteza glucidelor: gluconeogeneza, con-versia fructozei si galactozei in glucoza, glicogenogeneza si glicogenoliza; Sinteza trigliceridelor din glucoza sau aminoacizi, sinteza fosfolipidelor, sinteza colesterolului si eliberarea lui sanguina sub forma de lipoproteine sau utilizarea sa pentru formarea bilei; Sinteza unora dintre aminoacizii neesentiali […]

Regim Alimentar Diaree

Regim Alimentar Diaree

Diareea poate avea numeroase cauze, printre care alimentatia, medicamentele sau unele afectiuni precum boala inflamatorie intestinala sau sindromul colonului iritabil. Regimul alimentar este foarte important in cazurile de diaree, deoarece aceasta poate duce la deshidratare, in special la copii, varstnici sau persoanele care sufera de alte afectiuni. Tratamentul diareei este diferit pentru fiecare persoana. Nu […]

Alimente interzise in ciroza hepatica

Alimente interzise in ciroza hepatica

Alimente nerecomandate in tratamentul dietetic al cirozei hepatice BAUTURI » toate tipurile de bauturi alcoolice » bauturile carbogazoase sau prea reci PROTEINE » carne grasa (porc, oaie, rata, gasca) » carne afumata, sarata sau conservata » mezeluri » peste sarat, afumat, conservat sau prajit » oua prajite, maioneza, galbenus de ou in exces (mai mult […]

Regimul Alimentar Administrat in Caz de Obezitate

Regimul Alimentar Administrat in Caz de Obezitate

La persoane cu tendinte spre obezitate este necesar un regim controlat inca din copilarie. Obiceiul de a indopa copii poate avea efecte grave intrucat copilul capata instinctul de supraalimentatie de durata. De asemenea trebuie exclusa metoda de recompensare a copiilor cu dulciuri, dupa reusita unui examen sau a unei note bune la scoala. Detalile regimului alimentar […]

Alimentatia in Bolile de Stomac

Alimentatia in Bolile de Stomac

Afectiunile digestive sunt tot mai des intalnite. Stresul zilnic, alimentatia dezechilibrata, tutunul, cafeina au facut ca, pentru omul modern, bolile precum ulcerul, gastrita, constipatia, enteritele sa devina obisnuinta. De multe ori, ameliorarea suferintelor acestor pacienti tine, in mare masura, de schimbarea modului de viata si de introducerea unei alimentatii echilibrate. Dieta unui bolnav de stomac […]

Obezitatea, Cauze, Aspecte Emotionale, Tratament, Complicatii

Obezitatea, Cauze, Aspecte Emotionale, Tratament, Complicatii

Tesutul adipos, organ endocrin Tesutul adipos este considerat un veritabil organ endocrin. Adipocitul secreta si exprima un numar impresionant de hormoni, factori peptidici si non peptidici care intervin in reglarea masei adipoase. Dintre acestia descriem: Leptina codificata de gena ob, este o proteina sintetizata si secretata atat in adipocitul alb cat si in cel brun. […]

Andropauza

Andropauza

Axul gonadotrop functioneaza la parametri maximi intre 20 si 40 de ani. Peste 45-50 de ani se poate constata reducerea nivelului T liber, cresterea SHBG si FSH. Scade rata de productie a T si de asemenea responsivitatea celulelor Leydig la LH. Apare o crestere graduala compensatorie a LH. Sindromul de deficit androgenic la barbatul varstnic […]

Ginecomastia

Ginecomastia

Defineste dezvoltarea glandei mamare la barbat, datorita hiperplaziei difuze a tesutului mamar, depasind diametrul de 0,5 cm. Toate mecanismele implicate in aparitia ginecomastiei presupun un dezechilibru intre concentratia plasmatica a estrogenilor si testosteronului in favoarea estrogenilor si actiunea acestora la nivelul glandei mamare. Ginecomastia apare prin proliferarea canaliculara si a stromei conjunctive. Cauze Ginecomastia poate […]

Cerealele

Cerealele

Cerealele sunt plante de cultura care fac parte din familia gramineelor. Acestea sunt cultivate pentru fructul lor, care este o samanta invelita in cateva straturi protectoare. Interesul crescut pentru cultivarea cerealelor se datoreaza faptului ca ele reunesc intr-un volum mic cantitati importante de substante nutritive (proteine, glucide, saruri minerale si vitamine), pentru ca furnizeaza un […]

Fructele

Fructele

Fructele sunt alimente de origine vegetala, ce se caracterizeaza, din punct de vedere nutritiv, printr-un continut bogat in apa, glucide cu molecula mica, celuloza, saruri minerale, vitamine si diverse arome. Importanta in alimentatie: Fructele au un continut foarte mare de apa (80-90%), un continut foarte scazut de proteine (sub 1%), sunt practic lipsite de lipide si […]